Σε μια τραγική ανακοίνωση προχώρησε το το υπουργείο Υγείας της Κόστα Ρίκα καθώς έκανε γνωστό ότι είκοσι άνθρωποι πέθαναν τις τελευταίες ημέρες αφού κατανάλωσαν αλκοολούχα ποτά νοθευμένα με μεθανόλη.

Οι υγειονομικές και αστυνομικές αρχές βρίσκονται σε συναγερμό από τις αρχές του Οκτωβρίου, όταν καταγράφηκαν οι πρώτοι θάνατοι εξαιτίας δηλητηρίασης από μεθανόλη στη λαϊκή συνοικία Λα Κάρπιο, στο δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας Σαν Χοσέ.Συνολικά έχουν καταγραφεί σε διάφορες περιοχές της χώρας 52 περιπτώσεις στις οποίες υπάρχουν υποψίες για δηλητηρίαση μετά την κατανάλωση αλκοολούχου ποτού με βάση το ζαχαροκάλαμο, γνωστού γενικά με την ονομασία γουάρο, διευκρίνισε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Οι υγειονομικές αρχές έστειλαν την Πέμπτη επείγον σήμα στις δημόσιες υπηρεσίες για το γουάρο με την ετικέτα Fiesta Blanca, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι το ποτό πωλείται νοθευμένο με μεθανόλη.Στελέχη του υπουργείου Υγείας και της αστυνομίας επιθεώρησαν 49 καταστήματα και πήραν δείγματα του γουάρο που πωλείται σε αυτά τα οποία θα υποβληθούν σε εργαστηριακές εξετάσεις.Την Πέμπτη και την Παρασκευή, η αστυνομία κατέσχεσε πάνω από 14.000 μπουκάλια με το ποτό αυτό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Fiesta Blanca, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τι είναι η μεθανόλη

Η «μεθανόλη» είναι οργανική χημική ένωση άνθρακα, οξυγόνου και υδρογόνου, που αντιπροσωπεύεται από τους τύπους CH4O, CH3OH (ο τελευταίος γράφεται συντομογραφικά και ως MeOH). Παλαιότερα είχε το όνομα «ξυλόπνευμα» (wood alcohol), επειδή τότε παράγονταν κυρίως ως παραπροϊόν της ξηρής απόσταξης (πρακτικά πυρόλυσης) ξύλου. Τώρα πια, η μεθανόλη παράγεται βιομηχανικά από μονοξείδιο του άνθρακα, διοξείδιο του άνθρακα και υδρογόνο.

Η μεθανόλη είναι η απλούστερη αλκοόλη (και πιο συγκεκριμένα μια αλκανόλη, δηλαδή άκυκλη, κορεσμένη, μονοσθενής] αλκοόλη. Η χημικά καθαρή μεθανόλη, στις «κανονικές συνθήκες περιβάλλοντος», δηλαδή σε θερμοκρασία 25°C και υπό πίεση 1 atm, είνα ελαφρύ, άχρωμο, εύφλεκτο και τοξικό υγρό με χαρακτηριστική οσμή, που θυμίζει αυτήν της αιθανόλης, αλλά είναι ελαφρά γλυκύτερη από αυτήν. Η υγρή μεθανόλη είναι πολικό υγρό που χρησιμοποιήθηκε ως αντιψυκτικό, διαλύτης, καύσιμο, αλλά και ως επικίνδυνο (αν και απαγορευμένο για τρόφιμα και ποτά) υποκατάστατο της αιθανόλης. Επίσης χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή βιοντίζελ, μέσω αντιδράσεων μετεστεροποίησης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις