Το έσκασε από τη φυλακή ο εφευρέτης Πέτερ Μάντσεν, ο οποίος καταδικάστηκε για τη δολοφονία της Σουηδής δημοσιογράφου Κιμ Βαλ μέσα στο αυτοσχέδιο υποβρύχιό του το 2017. Ο Μάντσεν συνελήφθη εκ νέου από τις αστυνομικές αρχές της Δανίας, σύμφωνα με το Reuters. Νωρίτερα, η Αστυνομία έγραψε στο Twitter ότι συνέλαβε έναν άνδρα λίγο έξω από την πρωτεύουσα, Κοπεγχάγη, ο οποίος είχε αποδράσει από τη φυλακή, χωρίς να δημοσιοποιήσει το όνομά του. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε κοντά στη φυλακή, όπου ο Μάντσεν εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Η γύρω περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο κατέφτασαν πυροτεχνουργοί, τροφοδοτώντας φήμες για αυτοσχέδια βόμβα. Ο Μάντσεν φορούσε ένα αντικείμενο γύρω από τη μέση του και δύο αξιωματικοί είχαν πέσει μπρούμυτα – πιθανόν για κάλυψη. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ekstra Bladet, ο Μάντσεν απείλησε τους φύλακες του Herstedvester με ένα αντικείμενο που θύμιζε πιστόλι και ισχυρίστηκε ότι έχει βόμβα.

Το χρονικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται ότι η Βαλ είχε επιβιβαστεί στο υποβρύχιο του Μάντσεν, «Ναυτίλος», στις 10 Αυγούστου 2017, προκειμένου να του πάρει συνέντευξη για το αμερικανικό περιοδικό «Wired», σχετικά με τα σχέδια του πλούσιου Δανού να κατακτήσει τους αιθέρες και τους βυθούς. Το ίδιο βράδυ, ο σύντροφός της δήλωσε την εξαφάνιση της δημοσιογράφου. Η σορός της βρέθηκε στη θάλασσα, διαμελισμένη.

Η νεκροτομή προβάλλει την εκδοχή του πνιγμού ή του στραγγαλισμού, του οποίου είχαν προηγηθεί σεξουαλικές ωμότητες, αλλά η ακριβής αιτία του θανάτου δεν κατέστη δυνατόν να καθοριστεί. Το θύμα έφερε 14 τραύματα μέσα και γύρω από τα γεννητικά όργανα. Ο ίδιος ο μηχανικός και εφευρέτης είχε ισχυριστεί ότι ο θάνατος της Βαλ οφείλεται σε ατύχημα που σημειώθηκε πάνω στο υποβρύχιό του.

Ο Μάντσεν, ο οποίος άλλαξε πολλές φορές την κατάθεσή του, ισχυρίστηκε ότι η δημοσιογράφος πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ενώ βρισκόταν μέσα στο υποβρύχιο, την ώρα που ο ίδιος ήταν στο κατάστρωμα του σκάφους. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι διαμέλισε το πτώμα της και ότι πέταξε τα μέλη της στη θάλασσα.

Το θύμα Κιμ Βαλ