Δεν έχουν τέλος τα «παιχνίδια» των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το βράδυ της Δευτέρας 26 Οκτωβρίου 2020, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis φέρεται να έχει αλλάξει πορεία και να έχει απομακρυνθεί από την ελληνική επικράτεια και τα ελληνικά νησιά, με κατεύθυνση προς την Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι οι σχέσεις ανάμεσα σε Κάϊρο και Άγκυρα μόνο καλές δεν είναι και θεωρείται δεδομένο πως η κυβέρνηση του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι δεν θα αφήσει το ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας να πλησιάσει απειλητικά στην ευρύτερη περιοχή. μπει στα χωρικά ύδατα της χώρας.

Δείτε live την πορεία του Oruc Reis

Βέβαια, παρά την… πρόσκαιρη απομάκρυνσή του, όπως μας έχει δείξει η ιστορία των προηγούμενων εβδομάδων δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσει ακόμα μια στροφή και να κατευθυνθεί εκ νέου κοντά στις ακτές του Καστελόριζου. Εξάλλου, η Άγκυρα ανανέωσε με navtex τις έρευνες έως τις 4 Νοεμβρίου 2020. Νωρίτερα την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, το Oruc Reis καταγράφηκε να πλέει σε απόσταση ακόμη και 13 μιλίων από τις ακτές της Ρόδου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σε απόσταση ασφαλείας καταγράφηκε και μια τουρκική φρεγάτα σε ρόλο οπισθοφυλακής, που συνοδεύει το ερευνητικό σκάφος, ενώ τα υπόλοιπα πολεμικά πλοία του τουρκικού στολίσκου έχουν κατεύθυνση προς τα τουρκικά παράλια.

Η Άγκυρα φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω, καθώς ακύρωσε, όπως μεταδίδει το Anadolu, τις πολεμικές ασκήσεις του στόλου της στη Μεσόγειο, που ήταν προγραμματισμένες ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου, στις 28 Οκτωβρίου 2020. «Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, Ελλάδα και Τουρκία αναβάλουν τις ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει για 28 και 29 Αυγούστου», κάνει γνωστό το πρακτορείο Anadolu

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές και αναφέρει ότι η ακύρωση γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης. Η ίδια πηγή αναφέρει, επίσης, ότι Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ξεχωριστές ναυτικές προειδοποιήσεις που καλύπτουν τις ημέρες από 28 έως 29 Οκτωβρίου. Μάλιστα η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία φαίνεται πως διέγραψε από τον ιστότοπό της τις επίμαχες Navtex.

Από την πλευρά του, ο σταθμός του Ηρακλείου της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού με Navtex που εξέδωσε την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, ακυρώνει παλαιότερη Navtex, η οποία ενεργοποιούσε το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο πέλαγος την 29η Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται πως η γειτονική μας χώρα προγραμμάτιζε δυο ασκήσεις σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης και ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας. Ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται πως έκανε δεκτό το αίτημα του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, πρόταση που έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Να σημειωθεί ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε κάνει λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», ενώ επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση». Η Τουρκία τον «άδειασε» την επομένη ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή ασκήσεων το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου. Αλλά πλέον φαίνεται να συμμορφώνεται με την ιδέα. Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων στόχευαν στο να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.