Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, ενημερώνει ότι ξεκινά έρευνα μετά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο. Στην ανακοίνωση διαφαίνεται η αγωνία του Οργανισμού να αποδείξει ότι δεν εμπλέκεται στις καταγγελλόμενες βίαιες επιστροφές σκαφών με πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με την Frontex, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κανένα έγγραφο ή άλλο υλικό που να τεκμηριώνει τυχόν κατηγορίες παραβίασης του νόμου ή του Κώδικα Συμπεριφοράς της Frontex από ανεπτυγμένους αξιωματικούς. Επίσης σημειώνεται ότι «η κατάσταση στο ανατολικό Αιγαίο είναι περίπλοκη για τα πλοία που ανέπτυξε η Frontex να περιπολούν τα εξωτερικά σύνορα λόγω διαφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορά τους. Αυτό επηρέασε επίσης τις δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης στην περιοχή. Παρ’ όλες αυτές τις αυξανόμενες δυσκολίες, η Frontex συνεχίζει να σώζει ζωές και έχει σώσει 2.700 άτομα φέτος».


«Στη συνομιλία και τις επαφές μας, ενημέρωσα την Ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον ότι εξετάζουμε τις κατηγορίες ειδησεογραφικών οργανισμών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές μας στα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τα υψηλότερα πρότυπα φύλαξης συνόρων σε όλες τις επιχειρήσεις μας και να μην ανεχόμαστε παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητές μας », δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Fabrice Leggeri.

«Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε υποστήριξη στην Ελλάδα στα εξωτερικά της σύνορα σύμφωνα με την εντολή μας και στο πνεύμα της αλληλεγγύης της ΕΕ, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής Leggeri ενημέρωσε επίσης τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για ένα συμβάν νωρίτερα φέτος, όταν ένα πλήρωμα σκάφους από τη Δανία που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Frontex έλαβε λανθασμένες οδηγίες από τους αξιωματικούς της Ελληνικής Ακτοφυλακής. Μετά το περιστατικό, η Frontex επικοινώνησε με τις ελληνικές Αρχές και διευκρινίστηκε η παρανόηση με την Ελληνική Ακτοφυλακή.

Η έρευνα, που βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έχει εντοπίσει άλλες ύποπτες περιπτώσεις από αυτές που έχουν ήδη αναφερθεί από τον Εκτελεστικό Διευθυντή στις ελληνικές Αρχές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις