Η είδηση ότι η Γαλλία επέβαλε νέο καθολικό lockdown στη χώρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εκτεταμένη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, από την Παρασκευή δεν θα επιτρέπεται στους πολίτες η άσκοπη μετακίνηση, με εξαίρεση φυσικά την αγορά βασικών αγαθών, την παροχή ιατρικής βοήθειας και τη σωματική άσκηση για μία ώρα κάθε μέρα. Σημειώνεται πως σε αντίθεση με την καραντίνα της άνοιξης τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά.

Παράλληλα, οι Γάλλοι θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να πάνε στη δουλειά εάν ο εργοδότης τους θεωρεί ότι είναι αδύνατο να εργαστούν από το σπίτι. Στο τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «έχουμε βυθιστεί από τη ραγδαία επιτάχυνση της COVID-19» και «δεν τα έχουμε πάει τόσο καλά όσο θα έπρεπε». Επιπλέον, προειδοποίησε πως εάν δεν ληφθούν μέτρα, ακολουθώντας την ιδέα της ανοσίας της αγέλης, θα καταγραφούν «τουλάχιστον 400.000 επιπλέον θάνατοι» σε λίγους μήνες στη Γαλλία.

Υπενθυμίζεται πως το προηγούμενο 24ωρο η Γαλλία κατέγραψε 244 νέους θανάτους και 36.437 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Μερικό lockdown και στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια της χώρας αποφάσισαν μερικό lockdown από την προσεχή Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και έως το τέλος του μήνα για όλη τη Γερμανία. Ειδικότερα, από τη προσεχή Δευτέρα κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις εστίασης και θα μπορούν πλέον να εξυπηρετούν πελάτες μόνο με προϊόντα σε πακέτο. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου θα παραμείνουν σε λειτουργία, ενώ θα επιτρέπεται η συνάντηση έως δέκα ατόμων, τα οποία ωστόσο θα προέρχονται από το πολύ δύο νοικοκυριά.

Στα ξενοδοχεία δεν θα επιτρέπεται η διανυκτέρευση τουριστών από το εξωτερικό, παρά μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, ενώ η πολιτεία ζητά και πάλι από τους πολίτες να αποφύγουν κάθε «μη απαραίτητο» ταξίδι. Παράλληλα, ποδοσφαιρικοί αγώνες της Bundesliga θα διεξάγονται χωρίς θεατές.

Έντονη η ανησυχία στην Μεγάλη Βρετανία

Σημειώνεται πως τα κρούσματα κορονοϊού στην Αγγλία βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Κάθε εννιά μέρες τα κρούσματα διπλασιάζονται ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής R του κορωνοϊού έχει φθάσει πλέον το 1,6, από 1,15 στις αρχές του μήνα, σύμφωνα το Reuters, που επικαλείται επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου. Οι θάνατοι από COVID-19 στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τους 45.675, οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 943.000. Στο Λονδίνο ο δείκτης R υπολογίζεται σε σχεδόν 2.9, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου.

Τα νέα αυτά δεδομένα αυξάνουν την πίεση στη βρετανική κυβέρνηση – που έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του δείκτη R κάτω από 1 – να πάρει αυστηρότερα μέτρα, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, και να μην περιορίζεται μόνο στα τοπικά και περιφερειακά λοκντάουν για να ανακόψει το δεύτερο επιδημικό κύμα. Οι θάνατοι από Covid-19 στη Βρετανία έχουν ξεπεράσει τους 45.675, οι περισσότεροι σε όλη την Ευρώπη, ενώ τα διαγνωσμένα κρούσματα ανέρχονται σε σχεδόν 943.000.

Ο ρυθμός νέων κρουσμάτων στα τέλη Οκτωβρίου είναι πλέον υπερδιπλάσιος από ό,τι στις αρχές του μήνα, με ένα στα 78 άτομα που κάνουν τεστ, να βγαίνουν θετικά στον ιό, σύμφωνα με τη μελέτη React-1 του Imperial. Εκτιμάται ότι περίπου 96.000 άνθρωποι μολύνονται από τον κορονοϊό κάθε μέρα στην Αγγλία, με τα κρούσματα να αυξάνονται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες (ταχύτερα στους 55 έως 64 ετών, αλλά οι περισσότερες λοιμώξεις παραμένουν στους 18 έως 24 ετών), καθώς και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, με το Βορρά να έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις