Όπως επισημαίνει με γραπτή ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, η συμπεριφορά της Τουρκίας δε συμβάλλει σε «μόνιμες λύσεις», ενώ τονίζει πως η πορεία της Τουρκίας «είναι μια ακόμη πορεία δράσης που, δυστυχώς, συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία».

Συγκεκριμένα, ο Πίτερ Στάνο αναφέρει:

«Οι τελευταίες ανακοινώσεις για Navtex και η συνεχιζόμενη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από την Τουρκία, η οποία επηρεάζει τις ελληνικές και κυπριακές θαλάσσιες ζώνες, είναι βαθιά λυπηρή -ειδικά ενόψει των συνεχιζόμενων εποικοδομητικών προσπαθειών σε όλα τα επίπεδα για να δημιουργηθεί χώρος για διάλογο. Αυτή είναι μια ακόμη πορεία δράσης που, δυστυχώς, συνεχίζει να δημιουργεί περισσότερες εντάσεις και δυσπιστία στην περιοχή, αντί να συμβάλλει σε μόνιμες λύσεις.

Ο διάλογος με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι κρίσιμα στοιχεία για την επίτευξη ενός σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος στην Ανατολική Μεσόγειο και την ανάπτυξη μιας συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Οι διαφορές πρέπει να συζητηθούν και να ταξινομηθούν στον πίνακα διαπραγματεύσεων».

Ράπισμα της Κίνας στον Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θέλει να εμφανίζεται ως «παντοδύναμος», αλλά μόλις οι Κινέζοι του «τράβηξαν το αυτί», έσπευσε να διαγράψει tweet με το οποίο ευχαριστούσε την Ταϊβάν για τη βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία μετά τον φονικό σεισμό που σάρωσε τη Σμύρνη, γράφει η Cumhurriyet. Η τουρκική αντιπολιτευόμενη εφημερίδα επικαλείται τα ΜΜΕ της Ταϊβάν που μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να διαγράψει το tweet του υπό πίεση από την Κίνα.

Το tweet περιείχε επίσης τη σημαία της Ταϊβάν. Η Κίνα ως γνωστόν θεωρεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της, δεν την αναγνωρίζει και αναστέλλει τις σχέσεις της με χώρες που διατηρούν σχέσεις με την Ταϊβάν. Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα Taipei Times ανέφερε ότι «ο Ερντογάν έκανε tweet με τις σημαίες των χωρών που προσέφεραν βοήθεια στην Τουρκία μετά τον σεισμό, στις όποιες υπήρχε και η σημαία της Ταϊβάν. Αργότερα, διέγραψε αυτό το tweet και ανέβασε άλλο χωρίς τη σημαία της Ταϊβάν».


Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας, ο υπουργός Εξωτερικών της Ταιβάν, Τζόζεφ Βου δήλωσε ότι «σύμφωνα με τα Γραφείο εκπροσώπησης της Ταϊβάν στην Άγκυρα αυτό έγινε λόγω πίεσης από την Κίνα». Το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων που εδρεύει στην πρωτεύουσα Ταϊπέι μετέδωσε δήλωση του πρωθυπουργού Σου Σεν Τσανγκ ότι αυτό αποτελεί παράδειγμα «της παλιομοδίτικης κινεζικής ηγεμονίας».

Σμύρνη: Κοριτσάκι 4 ετών ανασύρθηκε ζωντανό 91 ώρες μετά το σεισμό – Συγκλονιστικές φωτογραφίες

Ένα κοριτσάκι σκόρπισε χαμόγελα στην πολύπαθη Σμύρνη, καθώς οι διασώστες κατάφεραν να την ανασύρουν ζωντανή 91 ώρες μετά τον φονικό σεισμό. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ένα κοριτσάκι 4 ετών που είχε θαφτεί κάτω από τα συντρίμμια κτηρίου μετά το σεισμό της Παρασκευής. Ο δήμαρχος της Σμύρνης, Τουντς Σογέρ, έγραψε στο Twitter «Ζήσαμε ένα θαύμα την 91η ώρα. Μέλη σωστικών συνεργείων έβαλαν την Αϊλά, ηλικίας τεσσάρων ετών, ζωντανή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις