Κι ενώ στις ΗΠΑ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση το εκλογικό θρίλερ, το Twitter απέκρυψε ένα tweet που δημοσίευσε ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ισχυριζόμενος ότι η προσπάθεια του για επανεκλογή ήταν «μεγάλη» και ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι «προσπαθούσαν να κλέψουν στις εκλογές».

Το Twitter είπε ότι τοποθέτησε την προειδοποίηση στο tweet του Trump, χωρίς να του παρέχει κάποια σχετική υποστήριξη, «για την υποβολή δυνητικά παραπλανητικού ισχυρισμού σχετικά με εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο twitter, χαρακτηρίζει «πολύ περίεργη» την ανατροπή εις βάρος του, του εκλογικού αποτελέσματος, που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στις λεγόμενες «Πολιτείες-κλειδιά», όπως για παράδειγμα στο Μίσιγκαν. Με αυτόν τον τρόπο αμφισβητεί για δεύτερη φορά, σε λίγες ώρες, το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε να δημιουργήσει αμφιβολίες σχετικά με τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε πολλές πολιτείες-κλειδιά, κάνοντας λόγο για νοθεία χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. «Χθες το βράδυ, είχα ένα καλό προβάδισμα σε πολλές πολιτείες-κλειδιά», έγραψε σε tweet. «Κατόπιν, μία προς μία, άρχισαν να εξαφανίζονται με μαγικό τρόπο με την εμφάνιση και την καταμέτρηση ψηφοδελτίων- έκπληξη». Υπογράμμισε, δε, ότι οι δημοσκόποι έσφαλαν σε αυτές τις εκλογές με «ιστορικό» τρόπο.

Στη συνέχεια, το Twitter ανήρτησε  ένα προειδοποιητικό μήνυμα για να συνοδεύει το tweet που έγραψε λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με το οποίο έθετε υπό αμφισβήτηση τη διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων των προεδρικών εκλογών σε διάφορες πολιτείες-κλειδιά. «Ένα μέρος ή το σύνολο του περιεχομένου αυτού του Tweet είναι αμφισβητούμενο και ενδέχεται να είναι παραπλανητικό σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής σε μια εκλογική αναμέτρηση ή μια άλλη πολιτική διαδικασία», επισημαίνει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης πάνω από το μήνυμα που δημοσίευσε ο Τραμπ.


Στην πραγματικότητα πρόκειται για την καταμέτρηση ψηφοδελτίων από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, που θα χρειαστούν ενδεχομένως πολλές ημέρες για να καταμετρηθούν σε ορισμένες πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η καταμέτρηση των εν λόγω ψηφοδελτίων μείωσε το προβάδισμα του Τραμπ στο Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν, δύο πολιτείες-κλειδιά από τις οποίες εξαρτάται το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ η καταμέτρηση αυτών των ψηφοδελτίων απειλεί να εξαλείψει το προβάδισμά του στην Πενσιλβάνια, τις επόμενες ημέρες.

Νωρίτερα, ο ίδιος έσπευσε να ανακηρύξει τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν. «Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε», δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια, εξακολουθούν να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Λίγο μετά, ο Δημοκρατικός αντίπαλός του Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε μια «ασταμάτητη» μάχη «εωσότου καταμετρηθεί κάθε ψηφοδέλτιο», επίσης με ανάρτησή του στο Twitter. Τα επιτελεία της προεκλογικής εκστρατείας των δύο ανδρών επιχείρησαν να πείσουν ότι οι υποψήφιοί τους θα κερδίσουν την αναμέτρηση, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικών συνεντεύξεων που παραχώρησαν.

«Εάν καταμετρήσουμε όλες τις νόμιμες ψήφους, πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος θα κερδίσει», δήλωσε ο Μπιλ Στέπιεν, ο διευθυντής της εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ. Από την πλευρά της, η διευθύντρια της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, Τζεν Ο΄ Μάλεϊ Ντίλον, επισήμανε πως ο Δημοκρατικός υποψήφιος προηγείται σε επαρκείς πολιτείες για να φθάσει τους 270 μεγάλους εκλέκτορες που χρειάζεται, προκειμένου να αναδειχθεί 46ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είναι ένα βέβαιο συμπέρασμα», τόνισε.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κινδυνεύει να υποστεί «εξευτελιστική ήττα» αν προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο πριν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων και ενώ το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου είναι ακόμη αβέβαιο, εκτίμησε ένας σύμβουλος του Δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

«Αν φτάσει μπροστά στο Ανώτατο Δικαστήριο με την παράλογη ιδέα ότι, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, δεν υπολογίζονται πλέον τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν νόμιμα από ψηφοφόρους οι οποίοι δικαιούνται να ψηφίσουν, αλλά ακόμη δεν είχαν καταμετρηθεί τη στιγμή που θα το ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ, κινδυνεύει να υποστεί μια από τις πιο εξευτελιστικές ήττες που έχει υποστεί ποτέ πρόεδρος ενώπιον του ανώτατου δικαστικού θεσμού της χώρας», είπε ο Μπον Μπάουερ, πρώην νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου.

Να σημειωθεί ότι το Twitter επισημαίνει και μειώνει την εμβέλεια των tweets που περιέχουν μη επαληθευμένους ή ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την ψηφοφορία. Η εταιρεία επεσήμανε διάφορα tweets από τον Mike Roman, διευθυντή των εκστρατειών του Trump, που περιείχαν παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την ψηφοφορία. Σε ένα tweet που επισημάνθηκε με μια ειδοποίηση που αναφέρει «Learn about US 2020 election security efforts», ο Roman ισχυρίζεται ψευδώς ότι οι εκλογικοί αξιωματούχοι του Δημοκρατικού κόμματος αποκλείουν τους «poll watchers» του Trump στη Φιλαδέλφεια. «Η κλοπή έχει ξεκινήσει!», έγραψε στο Twitter.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις