Τον Λούφι Έλβαν διόρισε νέο υπουργό Οικονομικών ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, στην Επίσημη Εφημερίδα της κυβέρνησης. Η κίνηση πραγματοποιήθηκε μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπάιρακ, την οποία έκανε δεκτή το βράδυ της Δευτέρας 9 Νοεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο 58χρονος Έλβαν διετέλεσε υπουργός Μεταφορών, Ναυτιλίας και Υποδομών μεταξύ 2013-2015 και υπουργός Ανάπτυξης από το 2016 έως το 2018. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού του Κοινοβουλίου.

Ο Έλβαν έχει πτυχίο Μηχανικού Ορυχείων από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις επιχειρήσεις Εξόρυξης στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στο Ηνωμένο Βασίλειο και πήρε δεύτερο μεταπτυχιακό στα οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Ντελαγουερ στις ΗΠΑ.

Καβγάς Αλμπαϊράκ με τον κεντρικό τραπεζίτη

Στα χέρια φέρεται να ήρθε ο γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας κατά την έξοδό τους από το Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet και έναν βουλευτή του Iyi Parti, το βράδυ του Σαββάτου 7 Νοεμβρίου 2020, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε στο Προεδρικό Μέγαρο τον νέο διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας Νατσί Αγκμπάλ -και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας από το 2015 έως το 2018- προκειμένου ο τελευταίος να τον ενημερώσει για την οικονομία.

Όταν ο Αγκμπάλ ενημέρωσε τον Ερντογάν ότι έχουν εξαντληθεί τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε για εξηγήσεις τον γαμπρό του, ο οποίος είχε εξοργιστεί γιατί ήθελε άλλον στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Και όταν βγήκαν από το Προεδρικό Μέγαρο άρχισαν να καβγαδίζουν.

Η αιφνίδια παραίτηση του Αλμπαϊράκ, που ήταν επικεφαλής στο υπουργείο Οικονομικών επί δύο χρόνια, προκαλεί αναταράξεις στη γείτονα, την ώρα μάλιστα που, σύμφωνα με πολλούς, ο Ερντογάν προετοίμαζε τον πρώην επιχειρηματία, τον 42χρονο γαμπρό του, ως μελλοντικό ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος και πιθανώς ως διάδοχό του. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων -που ζήτησαν να μην κατονομαστούν- στο Reuters, ο Αλμπαϊράκ προτιμούσε κάποιο άλλο πρόσωπο στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, αν και στην ανάρτησή του στο Instagram, όπου ανακοίνωσε την παραίτησή του, επικαλέστηκε λόγους υγείας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις