Η είδηση ότι το εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech κατά του κορονοϊού είναι σχεδόν κατά 90% αποτελεσματικό κάνει εδώ και λίγες μέρες το γύρο του κόσμου. Ωστόσο, όπως γίνεται σχεδόν με όλα τα εμβόλια υπάρχουν κάποιες ήπιες παρενέργειες που έχουν βιώσει ορισμένοι από τους εθελοντές. Σύμφωνα με την «Daily Mail», εθελοντές δήλωσαν ότι είχαν πονοκέφαλο, πυρετό και μυϊκούς πόνους.

‘Ενας 45χρονος εθελοντής δήλωσε ότι η πρώτη δόση είχε παρενέργειες παρόμοιες με τη γρίπη, αλλά τα συμπτώματα ήταν «πιο σοβαρά» στη δεύτερη δόση. Παράλληλα, ο 44χρονος Γκλεν Ντίσιλντς σημείωσε ότι το εμβόλιο της Pfizer τον έκανε να αισθάνεται σαν να πέρασε «σοβαρό hangover», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι τα συμπτώματα πέρασαν γρήγορα.

Σημειώνεται πως σε κάποιους εθελοντές δόθηκε το πειραματικό εμβόλιο και σε κάποιους ψευδοφάρμακο (placebo). Ο εθελοντής Ντίσιλντς εκτιμά ότι έλαβε το κανονικό εμβόλιο, καθώς αργότερα έκανε το τεστ αντισωμάτων και βγήκε θετικό. Σημείωσε πως η δική του ανοσολογική αντίδραση στο εμβόλιο τον έκανε να αισθανθεί σίγουρος γι’ αυτό, ενώ «ενθουσιάστηκε» από τα νέα της Δευτέρας.

Μία ακόμη γυναίκα που δήλωσε συμμετοχή στις κλινικές δοκιμές, η Κάρι, δημοσιογράφος από το Μισούρι, ανέφερε πως έκανε την πρώτη δόση τον Σεπτέμβριο και τη δεύτερη τον περασμένο μήνα. Η ίδια σημείωσε ότι έπειτα υπέφερε από πονοκέφαλο και πόνους σε όλο της το σώμα, ενώ ανέβασε και πυρετό, με τα συμπτώματα να γίνονται πιο σοβαρά τη δεύτερη φορά. Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στην κλινική δοκιμή του εμβολίου, επειδή ένιωσε ότι ήταν το «καθήκον της ως πολίτης».

«Η σκέψη ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε τους ανθρώπους να υποφέρουν από αυτό, από την απώλεια μελών της οικογένειάς τους, ότι θα μπορούσαμε να το ξεφορτωθούμε και να επιστρέψουμε σε κάποιον φυσιολογικό ρυθμό στη ζωή μας είναι ένας κινητήριος παράγοντας για μένα. Δεν θέλω κανένας άλλος να είναι άρρωστος», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, η Άντρια Λουτσία δήλωσε στο CBS ότι η διαδικασία ήταν πανεύκολη. Στα τέλη Σεπτεμβρίου έλαβε την πρώτη δόση, ενώ είχε κάνει τεστ για Covid-19, είχε δώσει δείγμα αίματος, ούρων, τη ζύγισαν, τη θερμομέτρησαν, τη ρώτησαν για το ιατρικό της ιστορικό. Περιέγραψε πως περίμενε περίπου 30 λεπτά, ώστε το εμβόλιο, το οποίο διατηρείται σε εξαιρετικά ψυχρό περιβάλλον, να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου, προτού της κάνουν ένα «εκπληκτικά ανώδυνο» τσίμπημα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως τα μόνα συμπτώματα που βίωσε ήταν ο πόνος των μυών στον ώμο μου και ενδεχομένως η εξάντληση. «Τη μία εβδομάδα είχα βήχα, μου ζητήθηκε να κάνω ένα τεστ COVID-19. Ήμουν αρνητική», λέει.

Υπενθυμίζεται πως πάνω από 43.500 άνθρωποι σε έξι χώρες συμμετείχαν στις δοκιμές Φάσης 3 από τον φαρμακευτικό κολοσσό στο κυνήγι ενός αποτελεσματικού εμβολίου Covid-19. Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το εμβόλιο είναι 90% αποτελεσματικό, αυξάνοντας τις ελπίδες ότι η ζωή θα μπορούσε να επιστρέψει σε φυσιολογικούς ρυθμούς την άνοιξη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις