Πέθανε ο Παλαιστίνιος κορυφαίος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ, σε ηλικία 65 ετών, νοσηλευόμενος με Covid-19, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Fatah. Ο Σαέμπ Ερεκάτ ήταν επί δεκαετίες ο επικεφαλής της παλαιστινιακής ομάδας στις ειρηνευτικές συνομιλίες, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και μέλος της Fatah.

Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της λύσης των δύο κρατών και σφοδρός επικριτής της ισραηλινής πολιτικής εποικισμού των παλαιστινιακών εδαφών, η οποία διαλύει τις προοπτικές επιβίωσης μίας ανεξάρτητης Παλαιστίνης.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ διαγνώσθηκε θετικός στον κορονοϊό στις 8 Οκτωβρίου. Το 2017 είχε κάνει μεταμόσχευση πνεύμονα στις Ηνωμένες Πολιτείες και βρισκόταν σε ανοσοκαταστολή. Την περασμένη εβδομάδα διακομίσθηκε επειγόντως από την πόλη της Ιεριχούς στην Δυτική Όχθη στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στο Ισραήλ. Μετά την επιδείνωση της κατάστασής του βρισκόταν σε τεχνητό κώμα.

Αγωνιστής μέχρι τέλους για την ειρήνη

Όποιοι δημοσιογράφοι έτυχε να βρεθούν στην κηδεία του Γιασέρ Αραφάτ τον Νοέμβριο του 2004 στο αρχηγείο του, στη Μουκάτα, θα θυμούνται ασφαλώς τον ψηλό, κομψό, ψαρομάλλη κύριο να συνοδεύει υψηλόβαθμους αξιωματούχους και αντιπροσωπείες από όλα τα μήκη και πλάτη της γης προς τη σορό του εκλιπόντος, του ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, για να δώσουν τον τελευταίο ασπασμό.

Ο Σαέμπ Ερεκάτ ήταν ο πιο στενός σύμβουλος και συνεργάτης του Αραφάτ. Από τα χρόνια του κοινού τους ένοπλου αγώνα με τη Fatah για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης, όπως υποδηλώνει και το όνομα, μέχρι τον θάνατό του στις 11 Νοεμβρίου του 2004 σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Μεσολάβησαν 16 χρόνια και μια ημέρα.

Πάντα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Σε όλες αυτές τις δεκαετίες ένοπλης πάλης και στη συνέχεια ατελείωτων διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση με το Ισραήλ και τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών, ο Ερεκάτ ήταν η πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα στο διεθνές προσκήνιο. Δεν υπήρχε διαπραγμάτευση που να μην συμμετέχει. Η σχέση του με τους δημοσιογράφους ήταν άριστη.

Πάντα αποδέχονταν προσκλήσεις διεθνών τηλεοπτικών μέσων για να «εξηγήσει» την αραβοϊσραηλινή διένεξη και να αναλύσει τις παλαιστινιακές θέσεις. Μαζί με την Χανά Ασραουί ήταν από τους πιο γνωστούς παλαιστίνιους πολιτικούς παγκοσμίως. Κάθισε ατέλειωτες ώρες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το 1991 ανήκε στην παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στη διάσκεψη ειρήνης της Μαδρίτης.

Η μεγάλη επιτυχία όμως ήρθε αργότερα, με τις συμφωνίες του Όσλο, το 1993, που θεωρήθηκαν σταθμός στη διαδικασία ειρήνευσης στην Εγγύς Ανατολή. Ο Ερεκάτ ανέλαβε επικεφαλής διαπραγματευτής της PLO, θέση που διατήρησε ακόμη και τα επόμενα χρόνια, όταν οι ελπίδες για ειρήνη συνεχώς έσβηναν. Αλλά αυτός ήταν πάντα παρών, είτε στις διαπραγματεύσεις στο Camp David το 2000, είτε στην αιγυπτιακή πόλη Τάμπα το 2001, αλλά και στις επόμενες προσπάθειες αναθέρμανσης του ειρηνευτικού διαλόγου.

Σε συνέντευξή του στη DW τον Μάιο 2020, με αντικείμενο τις αμφιλεγόμενες προσαρτήσεις από τους Ισραηλινούς τμημάτων της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, είχε εκφράσει σκέψεις αλλά και απογοήτευση και για τον δικό του ρόλο ως επικεφαλής διαπραγματευτής. Ο ρόλος του σε αυτό το αξίωμα αμφισβητήθηκε έντονα.

Το 2011 ο τηλεοπτικός σταθμός Al Jazeera αποκάλυψε τα λεγόμενα Palestine Papers, με λεπτομέρειες για υπέρμετρες παραχωρήσεις σε διαπραγματεύσεις με Ισραηλινούς συναδέλφους του. Οι αντιδράσεις της παλαιστινιακής κοινής γνώμης ήταν καταστροφικές. Ο ίδιος διατείνεται ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα συμφραζόμενα. Για λίγο παραιτήθηκε από το πόστο του, για να επανέλθει όμως σε μικρό χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις