Αδιαμφισβήτητα, δεν χωράνε ανταγωνισμοί στη μάχη ζωής που δίνει η ανθρωπότητα αυτές τις δύσκολες μέρες. Ο CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, ο Θεσσαλονικιός που ηγείται της μεγάλης εταιρείας που πρόσφατα ανακοίνωσε τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας του εμβολίου της κατά του νέου κορονοϊού, υποδέχθηκε με ενθουσιασμό τα αντίστοιχα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Moderna, η ανταγωνίστρια εταιρεία, για το δικό της εμβόλιο.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Άλμπερτ Μπουρλά δήλωσε ενθουσιασμένος και αναφέρθηκε στον «κοινό στόχο» για την καταπολέμηση του ιού.

«Είμαι ενθουσιασμένος που ακούω τα καλά νέα που βγαίνουν από τη @moderna_tx για το πρόγραμμα ανάπτυξης εμβολίων κατά της COVID-19. Οι εταιρείες μας μοιράζονται έναν κοινό στόχο – να νικήσουν αυτήν την τρομερή ασθένεια – και σήμερα συγχαίρουμε όλους στη Moderna και μοιραζόμαστε τη χαρά των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων τους».

Αυτές είναι οι διαφορές του εμβολίου της Moderna με αυτό της Pfizer

Με ενθουσιασμό υποδέχθηκε η διεθνής κοινότητα τα νέα για την παραγωγή εμβολίου κατά του κορονοϊού που θα βάλει τέλος στο μαρτύριο της πανδημίας, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Νοεμβρίου 2020, η αμερικανική εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας.

Η έρευνα -η οποία βρίσκεται στη φάση 3- πραγματοποιήθηκε σε 30.000 άτομα στις ΗΠΑ, τα μισά εκ των οποίων έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου, σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Στα υπόλοιπα άτομα χορηγήθηκε placebo. Οι ανακοινώσεις της Moderna έρχονται μόλις μία εβδομάδα μετά τις αντίστοιχες του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech, σύμφωνα με τις οποίες το εμβόλιο ξεπερνά σε ποσοστό αποτελεσματικότητας το 90%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύγκριση των δυο εμβολίων, προκειμένου να εντοπιστούν οι διαφορές. Σύμφωνα με το BBC, το πιο σημαντικό από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Moderna είναι ότι το δικό της εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου (δηλαδή σε απλό ψυγείο) για διάστημα έως και 30 ημερών έναντι των 7 ημερών που προβλεπόταν αρχικά.

Επίσης, το εμβόλιο μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίες κατάψυξης στους -20°C για 6 μήνες. Αντίθετα, το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να μεταφέρεται και να αποθηκεύεται σε θερμοκρασία -75 βαθμών Κελσίου, ενώ μπορεί να διατηρηθεί σε απλή ψύξη μόνο για πέντε μέρες το πολύ.

Μάλιστα, αρκετοί επιστήμονες έχουν επισημάνει πως γι’ αυτό το λόγο απαιτείται η δημιουργία πολυδάπανων δικτύων παραγωγής, αποθήκευσης και διανομής σε συνθήκες βαθιάς κατάψυξης, κάτι που σημαίνει ότι ίσως διανεμηθεί αρχικά μόνο στις χώρες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να προβούν σε αυτή την επένδυση.

Εμβόλιο Moderna: Αποτελεσματικό κατά 94,5%

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας βιοτεχνολογίας Moderna κατά της Covid-19 έχει αποτελεσματικότητα 94,5% και μικρές παρενέργειες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας έρευνας. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ίδια την εταιρεία, το εμβόλιο της Moderna είναι το δεύτερο στον κόσμο με τόσο μεγάλη αποτελεσματικότητα μετά από εκείνο της Pfizer.

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά είπε ο ίδιος ο επικεφαλής των επιδημιολόγων στις ΗΠΑ, Δρ. Άντονι Φάουτσι. «Είναι όσο καλό θα μπορούσε να είναι! 94.5% είναι πραγματικά εκπληκτικό», είπε χαρακτηριστικά.

«Ήταν μια από τις πιο συγκλονιστικές ημέρες στην ζωή μου και στην καριέρα μου! Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να μπορούμε να παρασκευάσουμε αυτό το εμβόλιο και να διαπιστώνουμε ότι μπορεί να προλαμβάνει την εξάπλωση της πανδημίας με τόση αποτελεσματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της Moderna, Δρ. Ταλ Ζάκς.

Οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στα μέσα του Δεκεμβρίου, είπε επίσης ο Δρ. Φάουτσι. Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν με τις ευπαθείς ομάδες και θα είναι διαθέσιμες στον υπόλοιπο πληθυσμό έως την άνοιξη.

Τι έδειξαν οι κλινικές δοκιμές της Moderna

Στις κλινικές δοκιμές της Moderna δόθηκαν σε 15.000 εθελοντές εικονικά φάρμακα (placebo). Επί αρκετούς μήνες 90 από αυτούς νόσησαν με κορονοϊό εκ των οποίων οι 11 νόσησαν βαριά.

Σε άλλους 15.000 εθελοντές δόθηκε το εμβόλιο και μόνο 5 από αυτούς εμφάνισαν κορονοϊό. Κανείς τους δεν νόσησε βαριά.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι το εμβόλιο δεν έχει καμία σοβαρή παρενέργεια. Ένα μικρό ποσοστό εκείνων που το έλαβαν εμφάνισαν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους και πόνους στο σώμα.

Η Moderna θα καταθέσει αίτηση στην Αμερικανική Εταιρεία Τροφίμων και Φαρμάκων για έγκριση του εμβολίου μόλις έχει στην διάθεσή της ακόμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο ασφαλές είναι.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δυο εμβόλια

Παρά το γεγονός ότι τα δυο εμβόλια φαίνεται να έχουν πολλά κοινά υπάρχει ένα πλεονέκτημα που έχει το εμβόλιο της Moderna έναντι αυτού της Pfizer.

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να διατηρείται στους -75 βαθμούς Κελσίου. Κανένα άλλο εμβόλιο στις ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να διατηρείται σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες και μάλιστα δεν υπάρχουν όπως αναφέρει το CNN καταψύκτες σε φαρμακεία και ιατρεία που να καταψύχουν τόσο χαμηλά.

Το εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στους -20 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε οποιοδήποτε ψυγείο και μάλιστα για 30 ημέρες όπως ανακοίνωσε η ίδια η εταιρεία. Το εμβόλιο της Pfizer μπορεί να διατηρηθεί μόνο 5 ημέρες στο ψυγείο.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις