Η Σουηδία ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020, ότι θα περιορίσει τις δημόσιες συναθροίσεις στα 8 άτομα, το μέγιστο, μια πρωτόγνωρη απόφαση από την αρχή της πανδημίας. «Οι πολίτες δεν μένουν πιστοί στις συστάσεις κατά του νέου κορονοϊού, όπως έκαναν την άνοιξη.

Γι’ αυτό ακριβώς η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις, που έως σήμερα οριζόταν σε 50-300 ανθρώπους ανάλογα την περίσταση, μειώνεται στους 8 από την 24η Νοεμβρίου, ένα πολύ παρεμβατικό και άνευ προηγουμένου αλλά αναγκαίο μέτρο που στοχεύει να μειωθεί η καμπύλη του αριθμού μολύνσεων», εξήγησε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

«Πρόκειται για έναν νέο κανόνα για ολόκληρη την κοινωνία. Μην πηγαίνετε στα γυμναστήρια, μην πηγαίνετε στις βιβλιοθήκες, μην οργανώνετε δείπνα. Ακυρώστε τα», υπογράμμισε ο Σουηδός πρωθυπουργός. Πρόκειται για μία από τις σπάνιες απαγορεύσεις που αποφάσισε η σκανδιναβική χώρα.

Η Σουηδία, με πληθυσμό 10,3 εκατομμυρίων κατοίκων, υιοθέτησε μια υγειονομική στρατηγική χωρίς μάσκα, ούτε καραντίνα, ούτε κλείσιμο των καταστημάτων, ωστόσο κάλεσε τους πολίτες τους να περιορίσουν τις επαφές και να εργάζονται από το σπίτι όσο είναι δυνατόν. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα συνεχίσουν να μπορούν να υποδέχονται περισσότερα από 8 άτομα, όχι όμως άνω των 8 ανά τραπέζι.

Η Σουηδία παραδέχεται πως έκανε λάθος προβλέψεις για την ανοσία ενώ τα κρούσματα «εκτοξεύονται». Ο απολογισμός των θανάτων από τη νόσο Covid-19 στη Σουηδία άρχισε να αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες: την Παρασκευή, ημέρα κατά την οποία εκδόθηκαν τα πιο πρόσφατα στοιχεία, σχεδόν 6.000 κρούσματα και 42 επιπλέον θάνατοι ανακοινώθηκαν, με αποτέλεσμα το σύνολο των μολύνσεων να ανέρχεται στη χώρα σε περισσότερες από 177.000 και των θανάτων σε 6.164.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Μίκαελ Ντάμπεργκ το νέο όριο στις συναθροίσεις, πολύ μικρότερο των 50 που επιτρεπόταν κατά τη διάρκεια του κύματος της άνοιξης, θα τεθεί σε ισχύ για τέσσερις εβδομάδες, ωστόσο θα μπορούσε να παραταθεί και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. «Δεν πιστεύουμε στο καθολικό lockdown.Πιστεύουμε πως τα μέτρα που έχουμε λάβει… είναι τα ενδεδειγμένα», τόνισε ο Λεβέν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις