Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αλβέρος Μπουρλά, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη διανομή του εμβολίου για τον κορονοϊό, λίγες ώρες από τη στιγμή που θα λάβει την επίσημη έγκριση. Μιλώντας στο Sky News ανέφερε ότι η Pfizer θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα – μέσα σε λίγες μέρες» και ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τη διανομή των πρώτων 20 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τον κορονοϊό που είναι ήδη έτοιμες.

Ο CEO του φαρμακευτικού κολοσσού πρόσθεσε ότι οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης», αλλά είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.


«Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς», τόνισε. «Το φως είναι πραγματικό – υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουρλά μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο λίγο μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της «Φάσης 3» σχετικά με το εμβόλιο COVID-19, που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρεία BioNTech. Η μελέτη έδειξε ότι είναι 95% αποτελεσματικό, μια εξέλιξη που περιέγραψε ως «θεαματική» και «μια υπέροχη στιγμή για την επιστήμη αλλά, το πιο σημαντικό, για την ανθρωπότητα». Ακόμη, ανέφερε πως η ημέρα που του είπαν για την επιτυχία του εμβολίου ήταν «η πιο λαμπρή μέρα της ζωής μου».

Η εταιρεία του έχει ήδη παράγει περισσότερες από 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου και αναμένει ότι ο αριθμός αυτός θα έχει φτάσει τα 50 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους. Άλλες 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις προγραμματίζονται να κατασκευαστούν το 2021.

Πριν ξεκινήσει να χρησιμοποιείται, το εμβόλιο χρειάζεται έγκριση από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. «Είναι ζήτημα ημερών πριν υποβάλουμε αίτηση για την αποστολή των απαιτούμενων πληροφοριών σε ρυθμιστικούς φορείς σε όλο τον κόσμο. Τότε είναι η σειρά τους. Πρέπει να αφιερώσουν το χρόνο τους και να ακολουθήσουν τις διαδικασίες τους. Μόλις μας δώσουν το πράσινο φως, ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την αποστολή σε μερικές ώρες.

»Οι μεγάλες ρυθμιστικές αρχές του κόσμου ακούν ο ένας τον άλλον, αλλά τροφοδοτούνται επιστημονικά. Είναι ανεξάρτητες. Δεν είναι πιθανό για μια υπηρεσία να χρειαστεί χρόνο για να καταλήξει και μια άλλη να φτάσει σε ένα συμπέρασμα πολύ πιο γρήγορα», υπογράμμισε.

«Μέχρι την ανοσία αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί»

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία του θα αντιδρά σε κάθε απόφαση που θα λαμβάνει, κάτι που σημαίνει ότι όσο πιο γρήγορα μια χώρα χορηγεί έγκριση, τόσο πιο γρήγορα θα λάβει το εμβόλιο. «Εάν κάποια χώρα εγκρίνει γρηγορότερα τη χρήση του εμβολίου από μια άλλη, τότε πιστεύω ότι το ηθικό πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να στέλνουμε εμβόλια στους πολίτες αυτής της χώρας γιατί κάθε μέρα σημαίνει ζωή», πρόσθεσε.

Η πρόβλεψη του CEO της Pfizer είναι ότι «αν μπορούσαμε να εμβολιάσουμε την ευρεία μάζα των πληθυσμών, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε σε μια φυσιολογική ζωή», αλλά προέτρεψε τον κόσμο να έχει υπομονή και να δείχνει προσοχή.

«Μέχρι τη στιγμή που φτάνουμε στην ανοσία αγέλης, οι άνθρωποι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες των υγειονομικών αρχών – να φορούν μάσκες και να σέβονται την κοινωνική απόσταση», είπε.

Καθώς κάθε άτομο απαιτεί δύο δόσεις του εμβολίου για να είναι αποτελεσματικό, η εκτίμηση της εταιρείας για δόσεις 1,3 δισεκατομμυρίων έως το τέλος του 2021 θα κάλυπτε μόνο το 9% περίπου του παγκόσμιου πληθυσμού. Θα μπορούσε, σε αυτό το πλαίσιο, η Pfizer να σκεφτεί να μοιραστεί την παραγωγή με αντίπαλες εταιρείες;

«Ω ναι, δεν δεσμευόμαστε από τη δική μας υποδομή», είπε ο Μπούρλα. «Είναι πολύ δύσκολο να μεταφέρουμε την παρασκευή στην GSK ή τη Sanofi. Δεν είναι τόσο εύκολο. Αλλά θα διερευνήσουμε οποιαδήποτε πιθανή οδό. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει άλλα δίκτυα κατασκευής άλλων εταιρειών».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις