Όπως αναφέρει το ” Spiegel “, το εμπορικό πλοίο υπό τουρκική σημαία “Rosaline A” σταμάτησε από μια φρεγάτα της Bundeswhr λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πόλη της Λιβύης της Βεγγάζης. Σύμφωνα με την έκθεση, της αποστολής «Irine» υπό την ηγεσία της ΕΕ για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου όπλων στη Λιβύη υπήρχαν ενδείξεις ότι  διακινούνται όπλα παράνομα στο «Rosaline A» σπάζοντας το εμπάργκο

Η Τουρκία εμπόδισε την έρευνα και διέταξε τους Γερμανούς στρατιώτες να εγκαταλείψουν το πλοίο

Οι Γερμανοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν όπως είχε προγραμματιστεί και άρχισαν να εξετάζουν το φορτίο όταν η τουρκική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε λίγες ώρες αργότερα . Τελικά εμπόδισαν τον έλεγχο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Spiegel”. Οι στρατιώτες έπρεπε να σταματήσουν τους ελέγχους τους και να εγκαταλείψουν το πλοίο, το οποίο στη συνέχεια μπόρεσε να συνεχίσει το ταξίδι του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του περιοδικού, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αποστολής, που έχει ως στόχο την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη, η φρεγάτα «Αμβούργο» των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων έλαβε εντολή να επιθεωρήσει το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A», για το οποίο υπήρχε η υποψία ότι μεταφέρει όπλα. Την τελευταία στιγμή ο έλεγχος απετράπη, έπειτα από έντονη διαμαρτυρία της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία δήλωσε ότι δεν δίνει την έγκρισή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Γερμανοί επιθεωρητές είχαν ήδη επιβιβαστεί στο «Rosaline A» και υποχρεώθηκαν να αποχωρήσουν άπρακτοι, ενώ το πλοίο συνέχισε τον πλου του προς το λιμάνι της Μισράτα.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό, η Τουρκία «δεν κρύβει την άμεση υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Τρίπολης και στέλνει όπλα και μισθοφόρους με πλοία και αεροπλάνα. Η επιχείρηση “IRINI” ωστόσο είναι σχεδόν ανίσχυρη χωρίς την συνεργασία της ‘Αγκυρας». Το καλοκαίρι οι γερμανικές δυνάμεις είχαν και πάλι εντοπίσει φορτηγό πλοίο που κατευθυνόταν στην Λιβύη. Η υποψία ότι μεταφέρει όπλα είχε επιβεβαιωθεί μάλιστα άμεσα, καθώς βρέθηκε συγκεκριμένο είδος κηροζίνης, το οποίο χρησιμοποιείται μόνο για μαχητικά αεροσκάφη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις