«Έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα από τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων, που φαίνεται ότι θα μπουν και αυτά στα πρωτόκολλα θεραπειών μας και θα βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση των ασθενών μας. Τα φάρμακα αυτά ήδη πήραν επείγουσα έγκριση από τον FDA».

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στη χθεσινή ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Τι είναι όμως τα μονοκλωνικά αντισώματα που δημιουργούν ελπίδες στη μάχη κατά του κορονοϊού;

Όπως εξήγησε ο καθηγητής Θεραπευτικής- Ογκολογίας- Αιματολογίας, και πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM, «τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες σε σχήμα Υ που παράγονται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για να στοχεύσουν κάτι το ξένο, και όχι κάτι που ανήκει στον οργανισμό μας. Αυτοί οι ξένοι στόχοι ονομάζονται αντιγόνα και μπορεί να είναι αλλεργιογόνα, βακτήρια, ιοί, τοξίνες ή ακόμη κι ένα μεταμοσχευμένο όργανο. Μία θεραπεία με μονοκλωνικό αντίσωμα μιμείται την φυσική ανοσολογική απάντηση του οργανισμού, στοχεύοντας ξένους παράγοντες, όπως οι ιοί ή ακόμα και καρκινικά κύτταρα.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη σύγχρονη ιατρική, καθώς το 2019 επτά στα 10 φάρμακα με τη μεγαλύτερη ζήτηση παγκοσμίως ήταν μονοκλωνικά αντισώματα. Ο SARS-CoV-2, έχει στην επιφάνειά του μία ειδική πρωτεΐνη (πρωτεΐνη spike-ακίδα). Μέσω αυτής της πρωτεΐνης, ο ιός προσδένεται σε ειδικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των ανθρώπινων κυττάρων (υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης) και προσβάλλει τους πνεύμονες και άλλα όργανα, όπου δηλαδή υπάρχουν υποδοχείς. Μέσω της σύνδεσης αυτής ο ιός εισέρχεται στο κύτταρο και το μολύνει. Και ξέρουμε ότι ο ιός μόνο μέσα στα κύτταρα μπορεί να επιβιώσει Όμως ένα μονοκλωνικό αντίσωμα μπορεί να επιβραδύνει την λοίμωξη με το να συνδέεται στην πρωτεΐνη αυτή του ιού πριν αυτή προσδεθεί στον υποδοχέα ACE2, καθιστώντας τον ιό ακίνδυνο.

Τα μονοκλωνικά αντισώματα ως θεραπεία της νόσου COVID-19 βρέθηκαν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος όταν χορηγήθηκαν στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, η ιατρική ομάδα του Τραμπ του χορήγησε αυτή την πειραματική θεραπεία, ενώ τη στιγμή εκείνη κλινικά είχε δοκιμαστεί σε μόλις 275 άτομα.

Στην αποκάλυψη ότι στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερώνυμο χορηγείται η θεραπεία που είχε λάβει και ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Η κ. Παγώνη τόνισε ότι είναι αισιόδοξα τα νέα για την συγκεκριμένη θεραπεία και χαρακτήρισε σημαντική την εξέλιξη της έρευνας για τα μονοκλωνικά αντισώματα. Είναι μάλιστα, αυτό που χορηγήθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τράμπ σημείωσε, ενώ επιβεβαίωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι τέτοια θεραπεία δόθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Τα οφέλη και πώς λειτουργεί

Επρόκειτο για το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, REGN-COV2, της βιοφαρμακευτικής εταιρείας Regeneron, το οποίο πήρε έγκριση στις 21 Νοεμβρίου από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Από τις κλινικές δοκιμές που βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη προκύπτει ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων μειώνει την ανάγκη νοσηλείας, καταστέλλει τη λοίμωξη και μειώνει την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), εφόσον χορηγηθεί άπαξ (ενδοφλεβίως) στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Το REGN-COV2 ενδείκνυται για χορήγηση σε άτομα από 12 ετών και άνω που έχουν εργαστηριακά επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 και διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης (όπως άτομα άνω των 65 ετών, με νοσογόνο παχυσαρκία, διαβήτη, καρδιαγγειακή νόσο ή χρόνια νεφρική νόσο). Όπως και στην περίπτωση του bamlanivimab συστήνεται η χορήγησή του αμέσως μόλις επιβεβαιωθεί εργαστηριακά η λοίμωξη.

Από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων έχει εγκριθεί και άλλη μία θεραπεία που βασίζεται σε αντισώματα. Συγκεκριμένα, στις 9 Νοεμβρίου 2020, ο FDA εξέδωσε άδεια επείγουσας χορήγησης για το μονοκλωνικό αντίσωμα μπαμλανιβιμάμπη της εταιρείας Eli Lilly για τη θεραπεία ασθενών με ήπια προς μετρίου βαθμού βαρύτητας λοίμωξη COVID-19 σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς.

Το εξουδετερωτικό αντίσωμα, σε υγρή μορφή των 700mg, χορηγείται μία φορά μέσω ενδοφλέβιας έγχυσης (διάρκεια περίπου 1,5 ώρα) και δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. Μάλιστα, συστήνεται η χορήγηση να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν από τη διάγνωση της επιβεβαιωμένης λοίμωξης COVID-19 και εντός 10 ημερών από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις