Χωρίς να μπορέσει να συγκρατήσει τα δάκρυά της, η επικεφαλής της κυβέρνησης της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη για τη διαχείριση της κρίσης των μινκ, τον πληθυσμό των οποίων αποφάσισε να θανατώσει μαζικά στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του κορονοϊού.

Η Δανή πρωθυπουργός επισκέφθηκε ένα εκτροφείο στο Κόλντινγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, τα ζώα του οποίου θανατώθηκαν, ενώ η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή νομική βάση για να εξοντώσει τα υγιή μινκ.

«Πιστεύω πως είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη γι’ αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή της.

Εμφανώς συγκινημένη, η Μέτε Φρεντέρικσεν διέκοψε πολλές φορές τις δηλώσεις της για να σκουπίσει τα δάκρυά της. «Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα είναι εξαιτίας των εκτροφέων, θα είναι εξαιτίας του κορονοϊού, εάν η βιομηχανία δεν μπορέσει να συνεχίσει» να λειτουργεί, συμπλήρωσε η ίδια, κάνοντας λόγο για μια «συγκινητική» επίσκεψη.

Η σφαγή των μινκ

Αρχές Νοεμβρίου, η Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε τη σφαγή όλων των βιζόν της χώρας, λόγω μιας μετάλλαξης του νέου κορωνοϊού που ανιχνεύθηκε σε αυτά τα ζώα, η οποία θα μπορούσε, βάσει των προκαταρκτικών ερευνών, να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τους ανθρώπους.

Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν είχε επαρκή νομική βάση για αυτό το μέτρο. Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε επίσης συγγνώμη, προτού τελικά παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότερα από τα 2/3 των περίπου 15-17 εκατομμυρίων βιζόν έχουν ήδη θανατωθεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Μετά την απόφαση της κυβέρνησης για θανάτωση εκατομμυρίων ζώων, αποβλέποντας στην προστασία των πολιτών από ενδεχόμενη μετάλλαξη του νέου κορονοϊού. Η διαμαρτυρία ήταν μεγάλη, αποτελούμενη από εκατοντάδες κτηνοτρόφους, οι οποίοι βρέθηκαν με τα τρακτέρ τους στους δρόμους της Κοπεγχάγης, το πρωί του Σαββάτου 21/11.

Οι διαμαρτυρόμενοι με περισσότερα από 500 τρακτέρ, στα οποία είχαν τοποθετήσει σημαίες της Δανίας, διέσχισαν την πόλη. Πριν την συγκέντρωσή τους στο λιμάνι, διέσχισαν τον δρόμο όπου στεγάζεται η έδρα της κυβέρνησης και του κοινοβουλίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως οδηγήθηκαν σε αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση, κατόπιν δηλώσεων της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Μέτε Φρεντέρικσεν, στις οποίες αποκάλυπτε πως η απόφαση για τη θανάτωση περισσότερων από 15 εκατομμυρίων μινκ δεν είχε καμία νομική βάση, εφόσον αυτά δεν είχαν νοσήσει από τον ιό. Οι δηλώσεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο, εξόργισαν τους εκτροφείς.

Η κυβέρνηση προέβη σε απολογητικές δηλώσεις ζητώντας συγγνώμη, ενώ, επιπλέον, ο υπουργός Γεωργίας υπέβαλε την παραίτησή του. Ωστόσο, παραμένει σε ισχύ νομοσχέδιο που απαγορεύει την εκτροφή των ζώων αυτών μέχρι και το 2022.

Υπουργός Υγείας Δανίας: Πιθανόν ο κίνδυνος για μετάλλαξη να έχει λάβει τέλος

Αισιόδοξος φάνηκε ο υπουργός Υγείας της χώρας, υποστηρίζοντας πως είναι πιθανό να έχει εξαλειφθεί η μετάλλαξη στελέχους του ιού που είχε εντοπιστεί σε μινκ και είχε θεωρηθεί επικίνδυνη.

«Κανένα άλλο περιστατικό της μετάλλαξης που προέρχεται από τα βιζόν και είναι γνωστή ως Cluster 5, δεν έχει εντοπιστεί από τις 15 Σεπτεμβρίου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το αρμόδιο Ινστιτούτο για τις λοιμώδεις νόσους (SSI) εκτιμά πως αυτή η μετάλλαξη είναι πολύ πιθανό να έχει εξαλειφθεί», ανέφερε δήλωση του υπουργείου.

Υπενθυμίζεται πως, η σκανδιναβική χώρα πρόκειται για την πρώτη χώρα εξαγωγής και δεύτερη παραγωγής μινκ παγκοσμίως. Μετά την μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε, δόθηκε εντολή για προληπτική θανάτωση 15 εκατομμυρίων μινκ, που αποτελεί και το σύνολο του πληθυσμού. Ωστόσο, παρά το γεγονός πως αποδείχθηκε πως η εν λόγω μετάλλαξη μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, δεν υπάρχουν αποδείξεις πως είναι πιο επικίνδυνη ή ανθεκτική στα εμβόλια.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις