Σε αντίθεση με ένα τμήμα της Ευρώπης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η επιδημία δεν εξασθενεί, όπως το Λος Άντζελες, απαγόρευσαν τις περισσότερες ιδιωτικές ή δημόσιες συγκεντρώσεις ατόμων που δεν ανήκουν στο ίδιο νοικοκυριό, από τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου.

Στην Ευρώπη η κατάσταση μοιάζει να βελτιώνεται και οι αρχές χαλαρώνουν την πίεση. Σήμερα στη Γαλλία, όλα τα καταστήματα θα ανοίξουν προκαλώντας ανακούφιση σε χιλιάδες εμπόρους. Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να παραμένουν ανοικτά μέχρι τις 21:00 λόγω της απαγόρευσης της κυκλοφορίας και θα πρέπει να τηρούν ένα αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο.

Στην Πολωνία ανοίγουν σήμερα τα εμπορικά κέντρα. Οι Ιρλανδοί και οι Βέλγοι θα πρέπει αντίθετα να περιμένουν μέχρι την Τρίτη για να ξαναπάνε στα καταστήματα, μέχρι να επιβεβαιωθεί η ανάσχεση της επιδημίας.

Από αύριο, Κυριακή, άλλες τρεις περιφέρειες της Ιταλίας θα άρουν τους περιορισμούς τους, επιτρέποντας να ανοίξουν και πάλι τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης. Όμως στις περιφέρειες αυτές,  Λομβαρδία (βόρεια), Πεδεμόντιο (βορειοδυτικά) και Καλαβρία (νότια), τα μπαρ και τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά, όπως και στη Γαλλία ή το Βέλγιο.

«Cyber Monday» 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς, περιόρισε χθες, Παρασκευή, τις συνηθισμένες εικόνες του πλήθους που περιμένει από τις πρώτες πρωινές ώρες το άνοιγμα των καταστημάτων για να επωφεληθεί από τις ευκαιρίες της «Black Friday».

Φέτος οι αγορές έγιναν online. Με αποτέλεσμα αυτή η «Black Friday» και η «Cyber Monday» που θα ακολουθήσει μεθαύριο, Δευτέρα, μπορεί «να αποτελέσουν τις δύο ημέρες με τις μεγαλύτερες πωλήσεις online στην ιστορία», ανέφερε χθες, Παρασκευή, σε ανακοίνωσή του ο εξειδικευμένος ιστότοπος Adobe.

Υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος 

Σχεδόν 61 εκατομμύρια κρούσματα της Covid-19 έχουν καταμετρηθεί επισήμως στον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας και περισσότεροι από 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο.

Η ευρωπαϊκή ήπειρος στο σύνολό της βρίσκεται ακόμη μακριά από το να απαλλαγεί από τον κορονοϊό. Στη Γερμανία, η οποία θεωρείται καλός μαθητής στη μάχη εναντίον της Covid-19, οι περιορισμοί παραμένουν σε ισχύ μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου.

Η Βρετανία και η Ουαλία θα αυστηροποιήσουν τους περιορισμούς που αφορούν παμπ και εστιατόρια προκειμένου να περιορίσει την κυκλοφορία του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό συμβαίνει έπειτα από ένα νέο lockdown, που αποφασίσθηκε από τη Βόρεια Ιρλανδία και την επιστροφή της Αγγλίας σ’ ένα σύστημα συναγερμού τριών επιπέδων.

Η Ιαπωνία συγκριτικά με άλλες χώρες δεν είχε μέχρι τώρα πληγεί πολύ από την πανδημία της Covid-19 -έχει καταγράψει λίγο περισσότερους από 2.000 θανάτους και 135.400 μολύνσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- και δεν επέβαλε τα μέτρα lockdown που εφαρμόζονται αλλού. Όμως βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με αριθμό ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις