Ο δημοσιογράφος Στρατής Αγγελής με άρθρο του αναδεικνύει ένα επάγγελμα που είχε χαθεί και επανέρχεται με άλλο τρόπο. Κι αυτό επειδή τα συνεχόμενα lockdown απαιτούν πλέον από τους ανθρώπους αναμονή και υπομονή.

Όπως γράφει: «στη Μυτιλήνη, για την επιβίωση ολόκληρων οικογενειών οι μικροδουλειές, τα θελήματα, τα «χουσμέτια» (από την τουρκική λέξη hizmet -χιζμέτ, αραβικά χιντμάτ- που σημαίνει υπηρεσία, εξυπηρέτηση) ήταν σημαντικά.

Χουσμέτια γίνονταν στην αγορά της πόλης αλλά και στις γειτονιές, ιδιαίτερα εκεί που συνυπήρχαν μικροαστοί, δημόσιοι υπάλληλοι με τη φτωχολογιά. Η αμοιβή δεν ήταν απαραίτητα χρηματική. Κάμποσες δεκάρες, ένα πιάτο φαΐ, μια χούφτα ξηροί καρποί, καραμέλες, δυο μήλα… Για κάποιους από τους έχοντες ήταν μια μορφή αλληλεγγύης, για άλλους ελεημοσύνη, για πολλούς απλώς μια συνηθισμένη πρακτική. Οι καιροί άλλαξαν. Όμως οι πρακτικές παραμένουν και θα υπάρχουν με παραλλαγές, όσο υπάρχουν οι αιτίες που τις γεννούν».

Είναι γεγονός ότι η πανδημία προκάλεσε ισχυρούς κραδασμούς στην αγορά εργασίας και έγιναν πολλές μετατοπίσεις. Βλέπουμε το ηλεκτρονικό εμπόριο να εκτινάσσεται, να ανοίγουν γραφεία όπου νοικιάζουν μία θέση εργασίας για όσους ασκούν τηλεργασία κ.λπ. Και φυσικά όπως γίνεται σε κάποια περίοδο μεγάλης κρίσης και αναστάτωσης κάποιοι βρίσκουν τις «ευκαιρίες».

Αναφέρει λοιπόν ο δημοσιογράφος ότι στη Νέα Υόρκη, παρατηρήθηκε ένα νέο φαινόμενο πάνω σε μια δοκιμασμένη συνταγή. Το «χουσμέτι της αναμονής στην ουρά» για λογαριασμό κάποιου άλλου που θέλει και έχει τα χρήματα για να κάνει τεστ κορονοϊού.

«Η εφημερίδα «New York Post» έκανε ρεπορτάζ γι αυτό το νέο… trend, την τάση των Νεοϋορκέζων να μισθώνουν τις υπηρεσίες συμπολιτών τους, ώστε να πιάσουν μια θέση στην ουρά για το τεστ, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας TaskRabbit, στα πρότυπα της Uber που χρησιμοποιείται για υπηρεσίες ταξί. Η TaskRabbit δεν δημιουργήθηκε λόγω κορονοϊού. Προϋπήρχε ως πλατφόρμα για αναζήτηση και προσφορά υπηρεσιών με επιτόπου διαπραγμάτευση της αμοιβής (καθαρίστριες, τεχνίτες για συναρμολόγηση επίπλων, επισκευές, μεταφορές κ.λπ.). Η πλατφόρμα εγγυάται εξειδικευμένο προσωπικό που κάνει με επάρκεια και ασφάλεια τη δουλειά.

Η ζήτηση για αναμονή στην ουρά αυξήθηκε πολύ τις παραμονές της Ημέρας των Ευχαριστιών, καθώς πολλοί Νεοϋρκέζοι χρειάζονταν το τεστ για να ταξιδέψουν. Για την υπηρεσία (χουσμέτι) της αναμονής προσφέρονται κυρίως άνεργοι, θύματα της κρίσης.

Όπως η Λούσι, που δήλωσε «άνεργη συγγραφέας», περίμενε σε μια ουρά στο Σόχο και είπε ότι τώρα βγάζει γερό μεροκάματο. «Το τηλέφωνό μου χτυπά συνέχεια, χθες περίμενα σε δυο ουρές». Σύμφωνα με τη λαϊκή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, οι πιο εύποροι ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν μέχρι 80 δολάρια την ώρα σε εκείνον ή εκείνην που θα περίμενε στη θέση τους και θα τους ειδοποιούσε τηλεφωνικά ότι ήρθε η σειρά τους για να κάνουν το τεστ.

Προ κορονοϊού, η πλατφόρμα διέθετε πάνω από 60.000 άτομα για προσφορά υπηρεσιών σε ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδά. Το 70% δήλωναν απόφοιτοι κολεγίου, το 20% κάτοχοι μεταπτυχιακού και το 5% κάτοχοι διδακτορικού».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις