Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech υπέβαλαν αίτηση έγκρισης στην ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή. Τη Δευτέρα η εταιρεία Moderna, η οποία υπέβαλε αίτημα στον αμερικανικό FDA που θα συνεδριάσει γι’ αυτό στις 17 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε ότι και αυτή σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα έγκρισης στις ευρωπαϊκές αρχές.

Η Pfizer/BioNTech έχει υποβάλλει αίτηση στον αμερικανικό FDA για λήψη επείγουσας έγκρισης κυκλοφορίας από τις 20 Νοεμβρίου και πλέον ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, αναμένεται να δώσει την έγκρισή του στις 10 Δεκεμβρίου προκειμένου να ξεκινήσει η κυκλοφορία του εμβολίου.

Σημειώνεται πως την Κυριάκη οι Financial Times είχαν αποκαλύψει πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα εξετάσει την έγκριση των εμβολίων κατά του κορονοϊού που έχουν αναπτύξει οι εταιρείες BioNTech/Pfizer και Moderna.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι περιμένει να λάβει την πρώτη αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας ενός εμβολίου κατά της Covid-19 «τις προσεχείς ημέρες», το τελευταίο διαδικαστικό βήμα προς τη διάθεση ενός εμβολίου εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Βρετανία η πρώτη χώρα που θα εγκρίνει το εμβόλιο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να γίνει η πρώτη χώρας της Ευρώπης που θα εγκρίνει το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του κορονοϊού των εταιρειών Pfizer/BioNTech. Αυτό αποκαλύπτουν με σημερινό δημοσίευμα οι Financial Times. Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα οι παραδόσεις του εμβολίου θα ξεκινήσουν μόλις λίγες ώρες μετά την έγκριση. Πηγές του Whitehall αναφέρουν ότι τα πρώτα εμβόλια είναι αρκετά πιθανό να πραγματοποιηθούν γύρω στις 7 Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου των δύο δόσεων, τα προκαταρκτικά δεδομένα του οποίου έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορονοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως υπό κανονικές συνθήκες το εμβόλιο θα έπρεπε πρώτα να πάρει έγκριση από τον τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (έως το τέλος της μετάβασης στο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου). Ωστόσο, η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει τη δυνατότητα να εγκρίνει προσωρινά προϊόντα, σε περιπτώσεις επείγουσας ανάγκης του κοινού, όπως είναι η πανδημία του κορονοϊού.

Δεν αποκλείεται παρόμοια διαδικασία να εφαρμοστεί και για το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Την Παρασκευή, η βρετανική κυβέρνηση έστειλε επιστολή στην ρυθμιστική Αρχή, ζητώντας της να επανεξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca – Οξφόρδης.

Τονίζεται πως με σημερινή της ανακοίνωση η Ντάουνινγκ Στριτ επεσήμανε πως ο Νατνίμ Ζαχάουι, υφυπουργός στο Υπουργείο Επιχειρήσεων, θα αποσπαστεί στο Υπουργείο Υγείας ως υπουργός για την επίβλεψη της διάθεσης των εμβολίων κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις