Σε αναβρασμό βρίσκεται η βρετανική επικράτεια μετά την έγκριση του εμβολίου των εταιρειών Pfizer και BioNTech καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού κατά του κορονοϊού. «Η κυβέρνηση δέχθηκε τη σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer / BioNTech για χρήση» ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα» πρόσθεσε. Η Μεγάλη Βρετανία θα αρχίσει τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού με το εμβόλιο της Pfizer την ερχόμενη εβδομάδα, αφού η ρυθμιστική αρχή της χώρας ενέκρινε το εμβόλιο αυτό, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ.

Φορτηγά αναχωρούν από τις εγκαταστάσεις της Pfizer στο Βέλγιο για το Ηνωμένο Βασίλειο

Σύμφωνα λοιπόν με όσα μετέδωσε η Daily Mail, 50 νοσοκομεία είναι έτοιμα να υποδεχτούν το εμβόλιο της Pfizer για την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου που πήρε έγκριση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνολικά 40 εκατομμύρια εμβόλια θα ξεκινήσουν να χορηγούνται στους πολίτες της Βρετανίας από την επόμενη εβδομάδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τα 13 νοσοκομεία από αυτά που θα παραλάβουν τις δόσεις βρίσκονται στην κεντρική Αγγλία, 8 είναι στα βορειοδυτικά, νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά, ενώ επτά είναι στην ανατολική Αγγλία και το Λονδίνο. Αντίθετα, μόνο ένα νοσοκομείο θα διαθέτει τις δόσεις στο Γιορκσάιρ στα βορειοανατολικά της χώρας.

Ο στρατός της Βρετανίας διεξήγαγε μια άσκηση σε έναν από τους πρώτους χώρους μαζικού εμβολιασμού όπου δεκάδες χιλιάδες ασθενείς θα εμβολιαστούν αφού ο διευθύνων σύμβουλος του NHS, Σάιμον Στίβενς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στην Downing Street ότι τα logistics για να διανεμηθεί το εμβόλιο στον κόσμο θα είναι «περίπλοκο».

Η Επιχείρηση «Πανάκεια», όπως ονομάστηκε, πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο ποδοσφαίρου και ράγκμπι Ashton Gate στο Μπρίστολ. Περίπου επτά περιφερειακοί κόμβοι θα χρησιμοποιηθούν για τον εμβολιασμό του ευρύτερου πληθυσμού. Στην άσκηση, 30 άτομα, προσωπικό και εθελοντές, προσποιήθηκαν ότι ήταν διαφορετικοί τύποι ασθενών, από έναν που υπέστη ανεπιθύμητη αντίδραση σε κάποιον με συμπτώματα ή σε έναν που δεν θέλει να εμβολιαστεί.

Εικόνες από προετοιμασίες του στρατού στο γήπεδο Ashton Gate στο Μπρίστολ

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) γνωστοποίησε τη λίστα με τα άτομα που θα εμβολιαστούν στην πρώτη φάση.

  • Οι ηλικιωμένοι στα γηροκομεία και οι φροντιστές τους
  • Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω – Επαγγελματίες υγείας και κοινωνικοί λειτουργοί
  • Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω – Εξαιρετικά ευάλωτα άτομα, από κλινικής πλευράς
  • Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 16 έως 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που τους βάζουν σε υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θνησιμότητας
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω
  • Άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω

Σύμφωνα με τον καθηγητή Munir Pirmohamed, όσοι κάνουν και τις δύο δόσεις του εμβολίου θα αποκτήσουν ανοσία επτά μέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης. Το εμβόλιο δεν συστήνεται σε εγκύους καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλειά του.

Η διαδικασία μεταφοράς του εμβολίου από το εργοστάσιο στον πολίτη (γράφημα της Daily Mail)

«Ιστορική στιγμή»

O επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά έκανε λόγο για ιστορική στιγμή στη μάχη κατά του κορονοϊού.

«Αυτή η έγκριση είναι ένας στόχος προς τον οποίο εργαζόμασταν από την πρώτη στιγμή που είχαμε δηλώσει ότι η επιστήμη θα νικήσει και χαιρετίζουμε την MHRA για την ικανότητά της να διεξάγει μια τόσο προσεκτική εκτίμηση και να αναλάβει έγκαιρα δράση για να βοηθήσει στην προστασία των κατοίκων της Βρετανίας» είπε ο Αλβέρτος Μπουρλά. Και κατέληξε: «Καθώς αναμένουμε και άλλες εγκρίσεις και άδειες επικεντρωνόμαστε στο να κινηθούμε με την ίδια αίσθηση της επείγουσας ανάγκης για να προσφέρουμε με ασφάλεια ένα υψηλής ποιότητας εμβόλιο σε όλο τον κόσμο».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις