Ανησυχία στη Ρωσία. Οι αρχές της Μόσχας συνέλαβαν χθες, 3 Δεκεμβρίου έναν Ρώσο φυσικό ως ύποπτο για εσχάτη προδοσία με την κατηγορία ότι παρέδωσε σε ξένη χώρα διαβαθμισμένες πληροφορίες για την ρωσική αεροπορική βιομηχανία, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία. Το δικαστήριο της Μόσχας αποφάσισε την προφυλάκιση για διάστημα δύο μηνών του φυσικού Ανατόλι Γκουμπάνοφ ο οποίος εργάζεται στο Κεντρικό Ινστιτούτο Αεροδυναμικής.

Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν μεταξύ άλλων πως ο δικηγόρος του αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Αξίζει να σημειωθεί πως το πρακτορείο Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει απευθείας με τον δικηγόρο του, ενώ και το δικαστήριο δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση.

Ο Γκουμπάνοφ, στην περίπτωση που η δικαιοσύνη αποφανθεί ότι είναι ένοχος για εσχάτη προδοσία μπορεί να καταδικαστεί σε 20ετή κάθειρξη, αν και λεπτομέρειες όσον αφορά τις κατηγορίες είναι απίθανο να δουν το φως της δημοσιότητας, καθώς οι υποθέσεις εσχάτης προδοσίας εκδικάζονται κεκλεισμένων των θυρών. Οι παραπομπές σε δίκες στρατιωτικών και εργαζομένων στους βιομηχανικούς τομείς της Ρωσίας με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

Να τονίσουμε πως τον περασμένο μήνα, η ρωσική δικαιοσύνη επέβαλε σ’ έναν άνδρα την ποινή των 13 ετών κάθειρξης επειδή προσπάθησε να παραδώσει στρατιωτικά μυστικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ τον Οκτώβριο συνέλαβε έναν στρατιώτη και τον αδερφό του με την κατηγορία ότι παρέδωσαν κρατικά μυστικά στην Εσθονία.

Ο Ανατόλι Γκουμπάνοφ κατάγεται από οικογένεια που έχει μεγάλη παράδοση στον τομέα της αεροναυπηγικής. Ο πεθερός του Γκουμπάνοφ, Λεονίντ Σκάλοφ , είναι γνωστός επιστήμονας και υπήρξε ένας από τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Γκουμπάνοφ εργάζεται στο Ινστιτούτο Αεροδυναμικής, από το 1979 , ως επικεφαλής ενός τμήματος (αεροδυναμικής αεροσκαφών και πυραύλων), ενώ ο τομέας της αρμοδιότητας του είναι οι πτητικές συσκευές μεγάλης ταχύτητας. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, ο Γκουμπάνοφ είναι πατέρας πέντε παιδιών, εκ των οποίων τα τρία εργάζονται επίσης στον τομέα της αεροπορική βιομηχανίας.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις