Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε για κατεπείγουσα χρήση το εμβόλιο των εταιρειών Pfizer/BioNTech για την COVID-19. Το Μπαχρέιν γίνεται έτσι η δεύτερη χώρα, μετά τη Βρετανία, που εγκρίνει το συγκεκριμένο εμβόλιο. Τον Νοέμβριο είχε δώσει έγκριση και στο εμβόλιο της εταιρείας Sinopharm, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί στους «εργαζόμενους της πρώτης γραμμής».

«Η έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech θα προσθέσει άλλο ένα σημαντικό επίπεδο στην απάντηση του βασιλείου στην COVID-19» ανέφερε η Δρ Μαριάμ αλ Τζαλάχμα, επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Εθνικής Υγείας του Μπαχρέιν.

Την Τρίτη ξεκινούν οι εμβολιασμοί στη Μεγάλη Βρετανία

Ξεκινούν την ερχόμενη Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου, οι εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού στη Βρετανία, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της χώρας.  Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου των Pfizer / BioNTech έφθασαν από το Βέλγιο με μια μυστική αποστολή με φορτηγά χωρίς διακριτικά, μέσω του ευρωτούνελ, στη Βρετανία καθώς η κυβέρνηση φοβάται μήπως επιχειρήσουν συμμορίες να βάλουν στο χέρι τα εμβόλια, ή τα καταστρέψουν στην προσπάθεια να τα κλέψουν.


Από την άγνωστη αυτή τοποθεσία οι πρώτες 800.000 δόσεις των εμβολίων θα μεταφερθούν σε ειδικά εξοπλισμένα εργαστήρια για να ελεγχθεί εκ νέου αν είναι ασφαλή προς χρήση, προτού διανεμηθούν σε νοσοκομεία και κέντρα εμβολιασμού σε ολόκληρη τη χώρα. Η Βρετανία έχει παραγγείλει 40 εκατ. δόσεις, αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατ. ατόμων. Αλλά όπως λέει ο Κρις Χόπσον, επικεφαλής του NHS Providers, η ανοσοποίηση του πληθυσμού «θα είναι μαραθώνιος, όχι σπριντ».

Ο Χόπσον μιλώντας στο BBC τόνισε ότι τα νοσοκομεία της μελετούν σε πόσους οίκους ευγηρίας και άτομα ηλικίας άνω των 80 μπορεί να ξεκινήσει ο εμβολιασμός. «Κάθε μία απ’ αυτές τις ομάδες έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά όσον αφορά τις πρακτικές δυσκολίες του εμβολιασμού», είπε σημειώνοντας ότι τα εμβόλια θα πρέπει να διατηρούνται στους -70C κατά τη μεταφορά τους.

«Σκεφτείτε το σαν ένα μεγάλο κουτί με πίτσα, που πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο στους -70C. Για να είμαι ειλικρινής, ο μόνος τρόπος για να το πετύχεις αυτό, είναι το αποθηκεύεις μέσα στα νοσοκομεία του NHS. Mόνον τέσσερις φορές μπορείς να τα μετακινήσεις, ενώ θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι δύο δόσεις θα χορηγηθούν σε διάστημα τριών εβδομάδων, πράγμα αρκετά περίπλοκο. Άρα, τα νοσοκομεία είναι σε επαφή με τα γηροκομεία για να δουν πώς θα πάει το προσωπικό των οίκων ευγηρίας εκεί
για να εμβολιαστεί».

Ο επικεφαλής του NHS, σερ Σάιμον Στίβενς, είπε ότι οι άνω των 80 και τα μέλη του προσωπικού των γηροκομείων θα αρχίσουν να λαμβάνουν από την ερχόμενη εβδομάδα τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer σε νοσοκομεία, δεδομένου ότι είναι περίπλοκες οι διαδικασίες αποθήκευσης και μεταφοράς τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις