Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κατασκευή μιας νέας υποδομής προκειμένου να διπλασιάσει την παραγωγή της σε 600 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του έτους. Σημειώνεται πως η εταιρεία BioFarma που έχει αναλάβει την παραγωγή του εμβολίου πραγματοποιεί αυτή την περίοδο τις τελευταίες κλινικές δοκιμές της στη Βραζιλία, την Τουρκία και την Ινδονησία.

Σημειώνεται ότι η Κίνα έχει αυτή τη στιγμή πέντε εμβόλια που βρίσκονται στην φάση ΙΙΙ των κλινικών δοκιμών με αποτελέσματα, ενώ ήδη πάνω από 10 χώρες αναμένουν τα εμβόλια από την Κίνα. Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Sinovac έρχεται την ημέρα που στη Βρετανία ξεκίνησε ο πρώτος παγκόσμια εμβολιασμός κατά του κορονοϊού.

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Βρετανία

Πρώτη που έλαβε το εμβόλιο ήταν μια 90χρονη η οποία δήλωσε «προνομιούχα» για το γεγονός ότι επιλέχθηκε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται με το εμβόλιο των Pfizer/BionTech κατά της Covid-19 (διαβάστε περισσότερα).

Η Keenan, που ζει στο Κόβεντρι εδώ και 60 χρόνια αλλά κατάγεται από τη Βόρεια Ιρλανδία, έκανε το εμβόλιο στις 6:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο νοσοκομείο της πόλης.

«Αισθάνομαι τόσο προνομιούχα που είμαι ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάζεται κατά της Covid-19» δήλωσε η 90χρονη. «Είναι το καλύτερο πρόωρο δώρο γενεθλίων που θα μπορούσα να ζητήσω, επειδή σημαίνει πως μπορώ επιτέλους να περάσω χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου το νέο έτος, αφού έμεινα μόνη μου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της χρονιάς».

Ο εμβολιασμός της ηλικιωμένης έγινε σε ζωντανή σύνδεση, με τους παρευρισκόμενους να ξεσπούν σε χειροκροτήματα και την ίδια να τους χαρίζει ένα πλατύ χαμόγελο, ακόμη και πίσω από τη μάσκα.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε έγκριση επείγουσας χρήσης στο εμβόλιο της Pfizer. Το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου 2020, άρχισαν να φτάνουν οι πρώτες δόσεις στα προβλεπόμενα νοσοκομεία. Η σημερινή ημέρα έχει ονομαστεί «V-Day» από τη λέξη vaccination και προτεραιότητα δίνεται στους ηλικιωμένους άνω των 80, τους φιλοξενούμενους και το προσωπικό γηροκομείων και υγειονομικούς.

Ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού, ημέρα της νίκης, «η εβδομάδα που έρχεται είναι ιστορική». Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά «κέντρα» που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιίρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις