Η Γερμανία μπορεί να καταστήσει αυστηρότερους τους περιορισμούς που ισχύουν για να αναχαιτιστεί η διασπορά του νέου κορονοϊού, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, την ώρα που η πολυπληθέστερη χώρα της ΕΕ αγωνίζεται να μειώσει τον αριθμό των νέων λοιμώξεων. «Μια σύντομη και περιεκτική προσέγγιση για να κάνουμε πράγματι τη διαφορά είναι μάλλον πιο επιτυχής. Αν δεν τα καταφέρουμε εντός της επόμενης μίας ή δύο εβδομάδων ως τα Χριστούγεννα, θα πρέπει να το συζητήσουμε», σημείωσε ο Σπαν μιλώντας στο δημόσιο δίκτυο Phoenix. Ο Σπαν δεν απέκλεισε μέτρα lockdown που θα επηρεάσουν τους εμπόρους λιανικής.

Παράλληλα, το δίκτυο RBB μετέδωσε επικαλούμενο τον πρωθυπουργό του Βραδεμβούργου, Ντίτμαρ Βόιντκε, ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και αυτές των κρατιδίων θα συζητήσουν αυτή την εβδομάδα την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς της COVID-19. Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε συναδέλφους στο κόμμα της, τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020, ότι τα μέτρα lockdown που ισχύουν τώρα στη Γερμανία δεν επαρκούν για να βγάλει η χώρα τον χειμώνα, σύμφωνα με μετέχοντες στη συνάντηση αυτή.

Η Γερμανία εισήγαγε μερικό lockdown στις αρχές του Νοεμβρίου και απαγόρευσε τα γεύματα σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων. Τα καταστήματα και τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά.

Η πολιτική ηγεσία πιστεύει ότι οι περιορισμοί αυτοί απέτρεψαν μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των νέων λοιμώξεων. Ωστόσο, το lockdown αυτό επιβράδυνε, αλλά δεν σταμάτησε την εξάπλωση του νέου κορονοϊού και η Γερμανία κατέγραψε 487 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 σε μια ημέρα την περασμένη εβδομάδα, τον υψηλότερο αριθμό από τότε που ξέσπασε η πανδημία.

Παράταση μερικού lockdown μέχρι τις 10 Ιανουαρίου

Σημειώνεται ότι η Γερμανίδα καγκελάριος είχε τονίσει στις 2 Δεκεμβρίου ότι η χώρα παραμένει ακόμη «πολύ μακριά» από τους στόχους της σχετικά με τον κορονοϊό, καθώς ο αριθμός των θανάτων είναι ακόμη υψηλός. Αυτό δείχνει την ευθύνη που έχει η καγκελαρία και οι κυβερνήσεις. Στόχος, όπως είπε η Μέρκελ, είναι 50 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους τις επόμενες επτά ημέρες. Η Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατών της Γερμανίας θα συναντηθούν εκ νέου στις 4 Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις