Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερα πρόσωπα στην Τουρκία και εταιρείες υπεύθυνες για γεωτρήσεις σε «αμφισβητούμενα ύδατα» στη Μεσόγειο, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο το προσχέδιο της κοινής δήλωσης στην οποία αναμένεται να συμφωνήσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής, την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2020. Το προσχέδιο παραμένει υπό διαπραγμάτευση και φαίνεται το θέμα να παραπέμπεται στη σύνοδο του Μαρτίου, ενώ η Ελλάδα δεν θεωρεί επαρκή τα όσα αναφέρονται.

Εάν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα «προετοιμάσει επιπλέον καταχωρίσεις» στη βάση της λίστας κυρώσεων που έχει ήδη καταρτιστεί από το 2019 και «εάν χρειαστεί θα εργαστεί στην επέκταση της εμβέλειάς της», σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων. Στο κείμενο αναφέρεται επίσης πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν στη Σύνοδο του Μαρτίου περαιτέρω βήματα εάν δεν υπάρξει πρόοδος με την Τουρκία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το εάν θα υλοποιήσουν την προειδοποίηση που διατυπώθηκε τον Οκτώβριο για κυρώσεις στην Τουρκία αναφορικά με τις δραστηριότητές της και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά των ακτών της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως επισημαίνει το Reuters. Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι στοχευμένες κυρώσεις δεν θεωρούνται επαρκείς από την Ελλάδα και το προσχέδιο είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Προκαλεί ο Ερντογάν

Την ίδια ώρα, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.», ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Ελλάδα κατάφερε να φέρει το θέμα των διαφορών με την Τουρκία στην Ε.Ε.» και ανέφερε πως «στην πραγματικότητα αυτοί προσπαθούν συνεχώς να αποφύγουν να καθίσουν στο τραπέζι. Όπως έκαναν και με το κάλεσμα του κυρίου Στόλτενμπεργκ. Για παράδειγμα, υπήρχε περίπτωση να γίνει ένα βήμα μεταξύ της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας [και] δυστυχώς πάλι δεν ήρθαν στο τραπέζι. Κάνουν πολιτική όλο με το ψέμα», δήλωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε λίγα λεπτά πριν την επίσημη επίσκεψη του στο Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως «εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όσα δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως θα κάνουμε και με τη βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στα ζητήματα αυτά. Όμως αν η Ελλάδα ως γείτονας συμπεριφερθεί έντιμα θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι».

Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι οποιουδήποτε είδους κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον της Τουρκίας δεν πρόκειται να επηρεάσουν σημαντικά τη χώρα.  Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η Ε.Ε. «δεν έχει ποτέ φερθεί με εντιμότητα ούτε έχει κρατήσει τις υποσχέσεις της». Επιπλέον, ανέφερε ότι οι τίμιοι και ειλικρινείς ηγέτες του μπλοκ είναι εναντίον των κυρώσεων.

«Σταράτα λόγια με τη Τουρκία»

«Όταν βρεθούν τη Πέμπτη οι ηγέτες της ΕΕ θα τους απασχολήσει για μια ακόμα φορά ένα επίπονο ερώτημα: Ποια στάση να τηρήσουμε απέναντι στην Τουρκία;», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Σταράτα λόγια με τη Τουρκία».

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Ελλάδα και Κύπρος ζητούν επιβολή κυρώσεων. Με τη στήριξη της Γαλλίας θέλουν να δουν την Άγκυρα να πληρώνει επιτέλους ένα τίμημα για την θρασεία πολιτική της. Όταν ο Ταγίπ Ερντογάν στέλνει ερευνητικά σκάφη σε θαλάσσιες περιοχές για τις οποίες εγείρουν αξιώσεις οι χώρες-μέλη Ελλάδα και Κύπρος δεν μπορεί να αναμένει αποδοχή ή ενδεχομένως και ενθάρρυνση. Πόσο μάλλον όταν αποστέλλει πολεμικά πλοία για να υπογραμμίσει τις αξιώσεις του. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλήνων και Κυπρίων στη διένεξη για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο.

Όμως στην επίλυση πρέπει να φθάσουμε με διπλωματικά μέσα ή ενώπιον δικαστηρίων. Η προσπάθεια επιβολής δια της στρατιωτικής ισχύος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Αν η ΕΕ θέλει η Τουρκία να τη λαμβάνει υπόψη οφείλει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα. Είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη χρειάζεται την Τουρκία. Αλλά και η Τουρκία χρειάζεται την Ευρώπη. Σε λίγο ο ένοικος στο Λευκό Οίκο θα αλλάξει, την ώρα που οι διαφωνίες Ουάσιγκτον-Άγκυρας είναι πιο έντονες από ποτέ. Τότε θα αποδειχθεί ωφέλιμο για τον πρόεδρο Ερντογάν αν έχει κάποιους φίλους στην Ευρώπη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις