Μια πρώτη μάχη αλλά δυστυχώς όχι ακόμη και τον πόλεμο κέρδισαν οι γυναίκες της Αργεντινής στον μακρύ και με πολλά θύματα, αγώνα τους για την νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Η Βουλή ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο που έφερε προς ψήφιση ο κεντροαριστερός πρόεδρος, Αλμπέρτο Φερνάντες, που προβλέπει να επιτρέπονται οι αμβλώσεις έως την 14η εβδομάδα της κύησης. Το νομοσχέδιο πέρασε με 131 ψήφους υπέρ (117 ψήφισαν κατά) και μετά από συζητήσεις 20 ωρών. Έτσι ο πρόεδρος, που στηρίζει ένθερμα το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων βρίσκεται επίσης ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση της δέσμευσής του.

Ωστόσο, το ίδιο είχε γίνε και το 2018 όταν οι βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων στην Αργεντινή αλλά η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο.

Το θέμα διχάζει την κοινωνία της Αργεντινής. Μπροστά από το κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί την Πέμπτη όσο και σήμερα Παρασκευή διαδηλώτριες υπέρ των αμβλώσεων φορώντας ένα πράσινο μαντίλι, σύμβολο του αγώνα τους, και κρατώντας πανό στα οποία έγραφαν: “Νόμιμη άμβλωση τώρα, δωρεάν και στα νοσοκομεία!”.

Όσοι είναι ενάντιοι στο νόμο που δίνει το πράσινο φως στην οικειοθελή διακοπή μιας εγκυμοσύνης επέλεξαν μπλε μαντίλια και κατέλαβαν τους δρόμους, καταδικάζοντας το νομοσχέδιο. «Δε θέλουν να δείξουν τι είναι μια έκτρωση», είπε η Mariana Ledger, διαμαρτυρόμενη, κρατώντας το ομοίωμα ενός ματωμένου, χωρίς κεφάλι, εμβρύου. «Αυτό είναι και δε θέλουν να το δείξουν», δήλωσε κατηγορώντας τους πολιτικούς για απόκρυψη της αλήθειας και υποτίμηση της νοημοσύνης της ίδιας, καθώς και των υπόλοιπων πολιτών.

Ζήτημα δημόσιας υγείας

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, 370.000 με 520.000 παράνομες αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Αργεντινή. “Είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, δήλωσε η 48χρονη Βαλέρια Μπονέτο, γιατρός, που συμμετείχε στις διαδηλώσεις μπροστά από το κοινοβούλιο.

Το 2018 όταν πρόεδρος ήταν ο κεντροδεξιός Μαουρίτσιο Μάκρι υπέρ ενός νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων είχαν ψηφίσει 129 βουλευτές, όμως στη Γερουσία 38 γερουσιαστές αντιτάχθηκαν σε αυτό, έναντι 31 που το ψήφισαν, με αποτέλεσμα να απορριφθεί.

Φέτος είναι η ένατη φορά που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, όμως η πρώτη φορά που η πρωτοβουλία προέρχεται από τον πρόεδρο της Αργεντινής.

Ισχυρό μήνυμα προόδου και για την υπόλοιπη Λατινική Αμερική

Στην Αργεντινή, μια χώρα 45 εκατομμυρίων κατοίκων στην πλειονότητά τους καθολικών, χώρα καταγωγής του Πάπα, η άμβλωση επιτρέπεται μόνο σε περίπτωση βιασμού ή κινδύνου για τη ζωή της μητέρας, σύμφωνα με νόμο που ισχύει από τη δεκαετία του 1920. Αν ο νόμος εγκριθεί στη γενέτειρα του Πάπα Φραγκίσκου, κεντρικής φυσιογνωμίας της Καθολικής Εκκλησίας και της εξουσίας της, αυτό θα σήμανε ένα ισχυρό μήνυμα σε μια ευρύτερη περιοχή που η λαϊκή απαίτηση για το δικαίωμα στην άμβλωση αυξάνεται συνεχώς.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, σε όλη τη Λατινική Αμερική, όπου είναι ισχυρή η επιρροή της Καθολικής Εκκλησίας, οι εκτρώσεις είναι ποινικά διώξιμες και αυτό δεν έχει ανατραπεί μέχρι σήμερα. Μάλιστα, πολλές γυναίκες καταλήγουν στη φυλακή, επειδή αναζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά από αποβολή.

Συγκεκριμένα, οι εκτρώσεις είναι πλήρως απαγορευμένες στο Ελ Σαλβαδόρ, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τη Νικαράγουα και την Ονδούρα, ενώ το ίδιο ισχύει και σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Χιλή, με τη μόνη διαφορά να βρίσκεται στην εξαίρεση που αναγνωρίζεται αν πρόκειται για υπόθεση βιασμού ή ανάγκη διάσωσης της ζωής της εγκύου. Αντίθετα, μόνο η Κούβα και η Ουρουγουάη αναγνωρίζουν το δικαίωμα στην άμβλωση και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχνή παρουσία της Καθολικής Εκκλησίας στην κοινωνική ζωή.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις