Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ο Ερντογάν ανέφερε πως «οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA δεν έχουν ποτέ επιβληθεί σε οποιαδήποτε χώρα από το 2017. Ως χώρα του ΝΑΤΟ είναι η πρώτη χώρα στην οποία επιβάλλονται».

Τόνισε εμφανώς ενοχλημένος πως οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας ώστε αυτός να μη γίνει ανεξάρτητος και τις χαρακτήρισε «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του. Εξέφρασε, δε, την αμέριστη συμπαράστασή του στον διευθυντή και την ηγεσία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας – που είναι οι «στόχοι» των κυρώσεων – προσθέτοντας πως αυτές οι κυρώσεις θα κάνουν την Τουρκία να εργαστεί διπλά σε σύγκριση με την περίοδο πριν την αντίδραση των ΗΠΑ.


Ο Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ, καταλόγισε στην Ουάσινγκτον πρόθεση να επιβάλλει κυρώσεις «ούτως ή άλλως». «Τους είπαμε πως αν έχουν ανησυχία για τους S-400 να κάνουμε μια μικτή τεχνική επιτροπή και να το συζητήσουμε… Ακόμη και χωρίς τους S-400, φαίνεται πως θα επέβαλαν κυρώσεις με τον ένα ή τον άλλον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις