Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας εξαιτίας της προμήθειας των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 δείχνουν την προσπάθεια που κάνει η Ουάσιγκτον για να εξασφαλίσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα στον τομέα του στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Αυτή είναι μια ακόμη ένδειξη της αδυναμίας να αντέξει τον ανταγωνισμό, με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού. Οι ΗΠΑ χρειάζεται να κάνουν πρόσθετες προσπάθειες για να εξασφαλίσουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, παρόλο που αυτές οι προσπάθειες είναι έκνομες. Σε αυτές εντάσσονται και οι μονομερείς κυρώσεις και στον τομέα του στρατιωτικό βιομηχανικού συμπλέγματος», δήλωσε η Ζαχάροβα.

Ένα παρόμοιο σχήμα, σύμφωνα με την Ζαχάροβα , χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ και στον τομέα των ΜΜΕ, τον ενεργειακό τομέα και σε άλλους τομείς. «Παντού επικρατεί μία και μόνη αντίληψη, η οποία λέει, να βοηθάμε τους εαυτούς μας, τους παραγωγούς μας, τους επιχειρηματίες μας με τέτοιου είδους παράνομες ενέργειες», επισήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Τι περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Οι ΗΠΑ στις 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσαν διά στόματος του απερχόμενου υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την επιβολή κυρώσεων ενάντια στη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας (SSB), σύμφωνα με το Άρθρο 231 του Νόμου CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) για τη συνειδητή εμπλοκή σε μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport, την κύρια εταιρεία εξαγωγής όπλων της Ρωσίας, που προμήθευσε το σύστημα πυραύλων εδάφους-αέρος S-400.

Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν απαγόρευση όλων των αμερικανικών αδειών εξαγωγής και εξουσιοδοτήσεων στην SSB και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον Ισμαήλ Ντεμίρ, πρόεδρο της SSB και άλλα στελέχη της SSB.

Η αντίδραση Ερντογάν για τις κυρώσεις

Οργισμένη ήταν η πρώτη αντίδραση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ για τους S-400. Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του, ο Ερντογάν ανέφερε πως «οι κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA δεν έχουν ποτέ επιβληθεί σε οποιαδήποτε χώρα από το 2017. Ως χώρα του ΝΑΤΟ είναι η πρώτη χώρα στην οποία επιβάλλονται».

Τόνισε εμφανώς ενοχλημένος πως οι κυρώσεις έχουν ως στόχο τον αμυντικό τομέα της Τουρκίας ώστε αυτός να μη γίνει ανεξάρτητος και τις χαρακτήρισε «επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του. Εξέφρασε, δε, την αμέριστη συμπαράστασή του στον διευθυντή και την ηγεσία της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας – που είναι οι «στόχοι» των κυρώσεων – προσθέτοντας πως αυτές οι κυρώσεις θα κάνουν την Τουρκία να εργαστεί διπλά σε σύγκριση με την περίοδο πριν την αντίδραση των ΗΠΑ.


Ο Ερντογάν, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ, καταλόγισε στην Ουάσινγκτον πρόθεση να επιβάλλει κυρώσεις «ούτως ή άλλως». «Τους είπαμε πως αν έχουν ανησυχία για τους S-400 να κάνουμε μια μικτή τεχνική επιτροπή και να το συζητήσουμε… Ακόμη και χωρίς τους S-400, φαίνεται πως θα επέβαλαν κυρώσεις με τον ένα ή τον άλλον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις