Ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων περιγράφει τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων και σημειώνει πως οι παρενέργειες είναι συχνές, καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανοσολογική απόκριση που δείχνει ότι η ουσία λειτουργεί. Η κόπωση, οι πονοκέφαλοι και οι μυϊκοί πόνοι είναι οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο για τον κορονοϊό της Moderna.

Πιο σπάνια συμπτώματα θεωρούνται ο εμετός και το πρήξιμο του προσώπου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που κυκλοφόρησαν την Τρίτη από τον FDA. Σύμφωνα με τον αμερικάνικο Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, τα δεδομένα δείχνουν ότι το εμβόλιο ήταν γενικά πιο «ανεκτό» από άτομα άνω των 64 ετών τα οποία και στη πλειοψηφία τους νοσούν πιο βαριά από ότι οι νέοι στον Covid-19.

Ο FDA υπενθυμίζει πως οι ανεπιθύμητες ενέργειες στα εμβόλια είναι συχνές καθώς στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανοσολογική απόκριση που δείχνει ότι η ουσία «λειτουργεί».

Σύμφωνα με τον FDA:

  • περισσότεροι από 9 στους 10 συμμετέχοντες που έλαβαν το εμβόλιο ένιωσαν πόνο στο σημείο της ένεσης
  • σχεδόν 7 στους 10 ένιωσαν κόπωση και
  • περίπου 6 στους 10 είχαν πονοκεφάλους ή μυϊκούς πόνους
  • περισσότερο από το 44% των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο ανέφεραν ότι είχαν πόνο στις αρθρώσεις πάνω από το 43% ανέφεραν ρίγη

Ο FDA σημείωσε ότι πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν στο 0,2% έως 9,7% των συμμετεχόντων και ήταν πιο συχνές μετά τη δεύτερη δόση. Υπενθυμίζεται πως όπως το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA την περασμένη εβδομάδα, έτσι και εκείνο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με απόσταση μερικών εβδομάδων.

Pfizer εμβόλιο: Υγειονομικός υπάλληλος εμφάνισε σοβαρή αλλεργική αντίδραση

Ένας υγειονομικός υπάλληλος από την Αλάσκα εμφάνισε σοβαρή αλλεργική αντίδραση μετά τον εμβολιασμό από το εμβόλιο της Pfizer για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το γεγονός έκανε γνωστό η εφημερίδα New York Times η οποία επικαλείται τρία άτομα τα οποία έχουν λάβει γνώση της κατάστασης της υγείας του εμβολιαζόμενου.

Η αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της Pfizer παρουσιάστηκε την Τρίτη και το άτομο είναι σε σταθερή κατάσταση αφού εισήχθη στο νοσοκομεία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο υγειονομικός υπάλληλος έχει ιστορικό αλλεργικών αντιδράσεων.

Οι εξελίξεις στην Αμερική με την Pfizer

Οι αμερικανικές αρχές συνεργάζονται με την Pfizer Inc για να την βοηθήσουν να μεγιστοποιήσει την παραγωγή του εμβολίου για τον κορονοϊό, αφού η φαρμακευτική εταιρεία γνωστοποίησε ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει «προκλήσεις» στην παραγωγή της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ Άλεξ Άζαρ.

Η Pfizer δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα να σχολιάσει αυτή τη δήλωση. Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα ωστόσο ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, είχε πει στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC ότι ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τον Νόμο περί Αμυντικής Παραγωγής για να αρθούν ορισμένοι κρίσιμης σημασίας «περιορισμοί στον ανεφοδιασμό», ιδίως για κάποια συστατικά. Δεν έδωσε όμως περισσότερες διευκρινίσεις για τις πιθανές ελλείψεις.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις