Συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu παραχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της BioNTech Ουγκούρ Σαχίν, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στο μέγιστο ποσοστό πληθυσμού με σκοπό την επιστροφή στην κανονικότητα, ενώ επισήμανε και την δυσκολία του εγχειρήματος.

Ο Σαχίν υποστήριξε πως η BioNTech είναι πρόθυμη να δεχθεί προτάσεις για συνεργασία με άλλους φορείς, επιδιώκοντας την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για το εμβόλιο του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω εταιρεία παρασκεύασε το εμβόλιο, σε συνεργασία με την Pfizer. Επιπλέον, εξετάζεται το ενδεχόμενο της λειτουργίας γραφείο στην Τουρκία.

Ο Ουγκούρ Σαχίν επανέλαβε στη διάρκεια των δηλώσεών του πως σκοπός της εταιρείας είναι η διανομή 1,3 δισεκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, ενώ τόνισε πως ο εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού μέχρι και τον επόμενο χειμώνα θα εξασφαλίσει την επιστροφή στους παλαιότερους ρυθμούς ζωής και καθημερινότητας.

«Θέλουμε να παρασκευάσουμε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μαζί με την Pfizer, τον επόμενο χρόνο. Πρέπει να τα διανείμουμε σε περισσότερες από 80 χώρες. Δεν είναι εύκολο. Η παρασκευή των εμβολίων είναι μια σύνθετη διαδικασία. Θα αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε ξανά με άλλες εταιρείες», επισήμανε, και πρόσθεσε κατόπιν:

«Αν μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για αύξηση της παραγωγής, θα το αποκαλύψουμε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Πιστεύω ότι μπορούμε. Δεν έχουμε ακόμη ένα εγγυημένο σχέδιο».

Αναφορικά με την Τουρκία, η χώρα έχει συμφωνήσει την αγορά 4,5 εκατ. δόσεων του εμβολίου των δύο εταιρειών, με την επιλογή αγοράς ακόμα 30 εκατομμυρίων μετέπειτα.

«Είναι μεγάλη χαρά να μπορούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στην Τουρκία», ανέφερε ο Σαχίν, ενώ συμπλήρωσε υποστηρίζοντας πως:

«Θέλουμε επίσης να κάνουμε έρευνες στην Τουρκία. Συζητήσαμε με την Tubitak, ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με ορισμένους καθηγητές σε πανεπιστήμια. Θέλουμε να ανοίξουμε ένα παράρτημα της εταιρείας BioNTech στην Τουρκία», κατέληξε.

Επιπροσθέτως, ο Σαχίν, γιος Τούρκου μετανάστη στη Γερμανία, υποστήριξε πως ελπίζει το καλοκαίρι του 2021 να ξεκινήσουν κλινικές δοκιμές για τον καρκίνο στη χώρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις