Οξεία αλλεργική αντίδραση υπέστη γιατρός στη Βοστόνη, ο οποίος έλαβε το εμβόλιο της Moderna για την covid. Σημειώνεται πως, είχε ιστορικό αλλεργιών κατά το παρελθόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, πρόκειται για το πρώτο σοβαρό περιστατικό που σημειώνεται κατόπιν της λήψης του εμβολίου της Moderna. Εδώ και περίπου μια εβδομάδα, πολίτες των ΗΠΑ λαμβάνουν το εν λόγω εμβόλιο, μέρος της ”μάχης” κατά του κορονοϊού που πλήττει σφόδρα τον πλανήτη.

Εκπρόσωπος του Ιατρικού Κέντρου της Βοστόνης επισήμανε πως μετά τη λήψη του εμβολίου, ο γιατρός αντιλήφθηκε πως επρόκειτο να υποστεί αλλεργικό σοκ και προσπάθησε να επέμβει, κάνοντας μια ενέση επινεφρίνης, και κατόπιν έλαβε ιατρική περίθαλψη. Λίγο αργότερα έλαβε εξιτήριο και πλέον δεν διατρέχει κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή μελετώνται πέντε περιστατικά που σχετίζονται με οξείες αλλεργικές αντιδράσεις, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε αξιωματούχος του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Οδηγίες των αλλεργιολόγων για το εμβόλιο

Λίγες ημέρες πριν, έξι άτομα που εμβολιάστηκαν στις ΗΠΑ παρουσίασαν συμπτώματα αναφυλαξίας με αποτέλεσμα το Αμερικανικό Κολλέγιο για τις Αλλεργίες, το Άσθμα & την Ανοσολογία (ACAAI) να προβεί σε αναθεώρηση οδηγιών για τα άτομα αλλεργίες, σε σχέση με τη λήψη του εμβολίου.

Σύμφωνα με αυτές, και τα δύο εμβόλια που έχουν εγκριθεί είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά και ασφαλή. Ωστόσο σε αυτούς τους ελάχιστους ασθενείς υπήρξε σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Για το λόγο αυτό, η λήψη του πρέπει να χορηγείται σε χώρους όπου είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί κάποια επιπλοκή. Κατόπιν της λήψης του φαρμάκου, τα άτομα πρέπει να παρακολουθούνται για τουλάχιστον 15-30 λεπτά, για τυχόν παρενέργειες.

Σε περίπτωση που σημειωθούν συμπτώματα ύποπτα για αναφυλαξία, πρέπει να αντιμετωπιστούν αμέσως με έγχυση επινεφρίνης (αδρεναλίνης) ως θεραπείας πρώτης γραμμής.

Επιπροσθέτως, το εμβόλιο του κορονοϊού δεν πρέπει να λαμβάνεται από άτομα που έχουν αλλεργία σε οποιοδήποτε από τα συστατικά των φαρμάκων. Από τα συστατικά των δύο εγκεκριμένων εμβολίων, η πολυαιθυλενική γλυκόλη (PEG) είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Το συστατικό αυτό υπάρχει σε αρκετά φάρμακα και σε αυτά έχουν αναφερθεί σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζεται πως τα άτομα που έχουν αλλεργία σε φάρμακα, τρόφιμα, έντομα, λάτεξ και εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, δεν διατρέχουν κίνδυνο αντίδρασης στο εμβόλιο, ενώ, τέλος, άτομα που παρουσίασαν αλλεργία στην πρώτη δόση του εμβολίου δεν θα προβούν στη λήψη της δεύτερης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις