Η κινεζική φαρμακευτική εταιρεία SinoPharm ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020, ότι ένα από τα εμβόλια που αναπτύσσει για τον νέο κορονοϊό έχει αποτελεσματικότητα 79%, χαμηλότερη από ό,τι εκείνα των ανταγωνιστριών της, των αμερικανικών εταιρειών Pfizer και Moderna. Η SinoPharm είναι η πρώτη κινεζική φαρμακευτική εταιρεία που δημοσιοποίησε εκτίμηση για την αποτελεσματικότητα του υποψηφίου εμβολίου της.

Οι κινεζικές Αρχές έχουν εμβολιάσει ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους, χρησιμοποιώντας σκευάσματα που τυπικά δεν έχουν λάβει έγκριση από τους εποπτικούς φορείς. Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, η SinoPharm ανέφερε ότι το προϊόν της έχει αποτελεσματικότητα 79,43%, ενώ εκείνο των Pfizer/BioNTech φέρεται να έχει αποτελεσματικότητα 95% και το προϊόν της Moderna 94,1%.

Η βρετανική AstraZeneca, που αναπτύσσει εμβόλιο σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μιλά από την πλευρά της για αποτελεσματικότητα 70%, που μπορεί να φθάσει ως ακόμη και το 100% μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Η Κίνα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός πριν από έναν χρόνο, διέθεσε μεγάλα μέσα και πόρους για να αναπτυχθούν εμβόλια. Το Πεκίνο υπόσχεται ότι θα χειριστεί τα εμβόλια για τον SARS-CoV-2 ως «παγκόσμιο κοινό αγαθό».

Η χώρα, που έχει ουσιαστικά θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση της πανδημίας – καθημερινά ανακοινώνει το πολύ λίγες δεκάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού – έκανε κλινικές δοκιμές υποψηφίων εμβολίων στο εξωτερικό. Πέντε κινεζικά εμβόλια βρίσκονται επί του παρόντος στη φάση 3 των κλινικών δοκιμών.

Η SinoPharm δεν διευκρίνισε αν η δοκιμή του πρώτου της εμβολίου αποπερατώθηκε, ούτε αν ή πόσες μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό καταγράφηκαν στη φάση 3 της δοκιμής του. Γνωστοποίησε πάντως πως υπέβαλε αίτηση για την έγκριση του εμβολίου στις κινεζικές Αρχές.

«Πράσινο φως» από τη Βρετανία για την AstraZeneca

Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε για χρήση από τις βρετανικές Αρχές, το εμβόλιο που παρασκεύασαν επιστήμονες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca. Από την άλλη, απίθανη κρίνεται η έγκριση του εμβολίου τον Ιανουάριο του 2021 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής Noel Wathion.

Ο ίδιος υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην βελγική εφημερίδα Het Nieuwsblad πως οι αρμόδιοι για το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχουν προβεί στην κατάθεση της σχετικής αίτησης, ενώ πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή δεν έχει λάβει παρά κάποιες πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο. Διαβάστε περισσότερα

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις