Δεν έχουν σταματημό οι επιθέσεις του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ κατά της Ελλάδας, ο οποίος επιμένει στις προκλητικές δηλώσεις του. Ο Τούρκος υπουργός επανέλαβε για ακόμα μια φορά τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι η Αθήνα παραβιάζει τους διεθνείς κανονισμούς μέσω της στρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγορεί επιπλέον την Ελλάδα ότι έχει εξοπλίσει 16 ελληνικά νησιά κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά και ότι προκαλεί ακόμα περισσότερο με το γεγονός ότι ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί επισκέπτονται τα νησιά.

«H Ελλάδα προκαλεί με την ενθάρρυνση εμπόρων όπλων»

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο δίκτυο A Haber και αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης και τη Συνθήκη των Παρισίων, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι η Ελλάδα συνεχίζει την ίδια στάση και κάνει ένα μεγάλο λάθος μεταφέροντας μεγάλα προβλήματα στο μέλλον.

Σύμφωνα με όσα είπε, ενώ τα ζητήματα αυτά πρέπει να λυθούν ένα προς ένα το συντομότερο δυνατόν, αντιθέτως η Ελλάδα διαθέτει χωρικά ύδατα 6 ναυτικά μιλιά και εναέριο χώρο 10 ναυτικά μίλια. Παράλληλα, για άλλη μια φορά κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «έχει εξοπλίσει 16 νησιά, παρόλο που αναφέρεται στη Λωζάνη ότι τα 23 νησιά πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα».

«Σαν να μην έφτανε αυτό, προκαλεί ακόμα περισσότερο με το γεγονός ότι ανώτατοι πολιτικοί και στρατιωτικοί τα επισκέπτονται, έτσι προκαλούν και παρενοχλούν την Τουρκία και κάνουν ότι μπορούν για να αυξήσουν την ένταση εκεί» συνέχισε.

«Τώρα αυτοί που κυβερνούν την Ελλάδα ξεκίνησαν έναν αγώνα εξοπλισμών. Νομίζουν πως κάνουν κάτι. Έφτασαν στο σημείο αυτό, λόγω της ενίσχυσης και της παρότρυνσης των εμπόρων όπλων. Αν έχουν σκοπό και στόχο να κάνουν κάτι στην Τουρκία ή να έχουν υπεροχή, αυτός είναι άδικος κόπος. Με 3-5 αεροσκάφη και 3-5 πλοία δεν μπορούν να έχουν υπεροχή έναντι της Τουρκίας και δεν μπορούν να έχουν ισχυρισμούς κυριαρχίας εναντίον της Τουρκίας» ήταν τα λόγια του.

Προκαλεί ο Ακάρ – «Η Τουρκία έχει δίκιο και η Ελλάδα το γνωρίζει»

Συνεχίζει την εμπρηστική ρητορική η Τουρκία με τον υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να ζητά την αποστρατικοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου. Απευθυνόμενος στην ετήσια ειδική συνάντηση στο Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων, που ήταν επικεντρωμένη στον απολογισμό των δραστηριοτήτων για το 2020, αφού έκανε εκτενή αναφορά στην πρόοδο της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας, στις ετήσιες εθνικές και διεθνείς ασκήσεις, στον καθοριστικό ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και στη διεθνή παρουσία της Τουρκίας στα μέτωπα της Συρίας, του Ιράκ, της Σομαλίας, της Λιβύης και του Ναγκόρνο- Καραμπάχ στον Νότιο Καύκασο, επιτέθηκε στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση 16 νησιών και ότι είναι πρόκληση το γεγονός ότι πολιτικοί και στρατιωτικοί παράγοντες τα επισκέπτονται, «κίνηση που χειροτερεύει περαιτέρω την κατάσταση». Υποστήριξε ότι η Αθήνα φοβάται το διάλογο με την Άγκυρα γιατί γνωρίζει ότι η Τουρκία έχει δίκιο. Και κατέληξε λέγοντας ότι «τα αιτήματα της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εγωιστικά και βλακώδη». Αναφορικά με τη Λιβύη, επεσήμανε ότι η Τουρκία θα ενισχύσει ακόμα πιο πολύ την εκεί παρουσία της, υποστηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη.

Η θέση της Ελλάδας

Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Αν. Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες. Ειδικότερα:

• το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με τη Σύμβαση του Montreux του 1936,

• το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και

• το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Λήμνος και Σαμοθράκη

Η αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης- η οποία μαζί με την αποστρατικοποίηση των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών (Tavcan), αρχικώς προεβλέπετο από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, ωστόσο καταργήθηκε από τη Σύμβαση του Montreux του 1936- η οποία, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, αντικατέστησε στο σύνολό της την προαναφερόμενη Σύμβαση της Λωζάννης.

Μύρινα, Λήμνος

Το δικαίωμα της Ελλάδας να εξοπλίσει τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη αναγνωρίσθηκε από την Τουρκία, σύμφωνα και με την επιστολή που απηύθυνε στον έλληνα Πρωθυπουργό στις 6 Μαΐου 1936 ο τότε Τούρκος Πρέσβης στην Αθήνα Roussen Esref, κατόπιν οδηγιών της Κυβέρνησής του. Η Τουρκική Κυβέρνηση επανέλαβε αυτή τη θέση, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Rustu Aras, απευθυνόμενος προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση με την ευκαιρία της κύρωσης της Συμβάσεως του Montreux, αναγνώρισε ανεπιφύλακτα το νόμιμο δικαίωμα της Ελλάδας να εγκαταστήσει στρατεύματα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη, με τις εξής δηλώσεις του: “Οι διατάξεις που αφορούν τις νήσους Λήμνο και Σαμοθράκη, οι οποίες ανήκουν στη γειτονική μας και φιλική χώρα Ελλάδα και είχαν αποστρατικοποιηθεί κατ’ εφαρμογήν της Σύμβασης της Λωζάννης του 1923, επίσης καταργήθηκαν με τη νέα Σύμβαση του Montreux και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα” (Εφημερίδα των πρακτικών της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, τεύχος 12, Ιούλιος 31/1936, σελ. 309). Παρόμοιες διαβεβαιώσεις εδόθησαν σχετικώς, κατά την ίδια περίοδο, εκ μέρους της Τουρκίας προς τις Κυβερνήσεις τρίτων ενδιαφερομένων χωρών.

Σαμοθράκη

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις