Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα ρόλος, εξ αντικειμένου, απαιτητικός ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2021, στη διάρκεια του οποίου η υγειονομική κρίση θα παραμείνει στο επίκεντρο.

Μετά τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τη σύναψη συμφωνίας, στο παρά πέντε, με τη Βρετανία, η γερμανική προεδρία ολοκληρώθηκε με πολλές επιτυχίες.

«Ώρα για αποτελέσματα: μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη» είναι το σύνθημα της πορτογαλικής προεδρίας, ενώ ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σχολιάσε στο Twitter:

«Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη να παίρνουμε τη σκυτάλη από τη Γερμανία και την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ». Και σε άρθρο του επεσήμανε: «Ήρθε η ώρα να περάσουμε στη δράση, να διαθέσουμε τα εργαλεία που αποκτήσαμε: το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα σχέδια εθνικής ανάκαμψης».

Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λισαβόνα πρέπει να εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στα υγειονομικά σχέδια των 27 χωρών μελών της ΕΕ, που μέχρι στιγμής αντιδρούν μεμονωμένα και χωρίς συντονισμό στην πανδημία του κορονοϊού. Εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας, πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει όσα ζητήματα θα προκύψουν με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Μεταναστευτικό

Παράλληλα χρειάζεται να προχωρήσει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για μια κοινή, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών (όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος, αλλά και αυτών που είναι αντίθετες στην υποδοχή τους -όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία).

Σχέσεις με Κίνα

Αν και η πορτογαλική προεδρία μπορεί να επωφεληθεί από την έλευση στον Λευκό Οίκο του Τζο Μπάιντεν, που είναι λιγότερο εχθρικός προς την ΕΕ σε σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, πρέπει να μετατρέψει τα λόγια σε πράξη μετά τη σύναψη συμφωνίας «επί της αρχής» με την Κίνα για τις επενδύσεις, που θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις