Ο πρόεδρος Ερντογάν, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Ηurriyet, σε ομιλία του απάντησε στην κριτική που του ασκεί το αντίπαλο πολιτικό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.  Στα πλαίσια της κριτικής του, το έκρινε ανίκανο να προσαρμοστεί στην σύγχρονη εποχή. Χρέωσε επίσης «φασιστική» αντίληψη στο κόμμα που ίδρυσε ο Μουσταφά Κεμάλ και τώρα ηγείται ο Κιλιντζάρογλου.


O Fikri Sağlar, πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και για τη χρήση μαντίλας στη δημόσια ζωή των γυναικών. Χαρακτηριστικά είπε προς το αντίπαλό του Fikri Sağlar, επίσης μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος: «Το να βάζεις μαντίλα σε μοντέλα βιτρίνας, σε ορισμένα μέρη, για να πάρεις ψήφους δεν εξαπατάς πλέον κανέναν. Εκείνες οι μέρες πέρασαν. Έχουμε πολλές γυναίκες με μαντίλα στο Κοινοβούλιο. Κύριε Φίκρι δεν τα βλέπετε αυτά; Θα προχωρήσουμε πολύ, αλλά είστε ξεπερασμένοι».

Η Αγία Σοφία ως τζαμί

Βεβαίως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αμέλησε να αναφερθεί στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, την περασμένη χρονιά δηλώνοντας με περηφάνια πως «είναι το στέμμα του 2020».

 Θυμίζουμε ότι ο ναός Αγία Σοφία αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα αξεπέραστο σύμβολο της Ορθοδοξίας με θαυμαστή αρχιτεκτονική και σπουδαία ιστορία.
Το εμβληματικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης οικοδομήθηκε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού στη διάρκεια έξι ετών και για περισσότερα από 1.000 χρόνια ήταν ο μεγαλύτερος καθεδρικός ναός του κόσμου.

Σχεδιάστηκε από δύο Έλληνες αρχιτέκτονες, τον Αρτέμιο τον Τραλλιανό και τον Ισίδωρο τον Μιλήσιο. Για 916 χρόνια ήταν χριστιανικός ναός, στα επόμενα 482 έτη ήταν τζαμί και τα τελευταία 86 χρόνια, ύστερα από απόφαση του Κεμάλ Ατατούρκ, λειτουργούσε ως μουσείο.

Η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας και η επικύρωση της να γίνει ξανά τζαμί, ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Ο ναός έγινε το επίκεντρο ιδεολογικών και πολιτικών συγκρούσεων ενώ ο Τούρκος Νομπελίστας, Ορχάν Παμούκ, σχολίασε απογοητευμένος: «Το να μετατρέψουμε την Αγία Σοφία σε τζαμί είναι σαν να λέμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι, δυστυχώς, δεν είμαστε πλέον κοσμικό κράτος. Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που φωνάζουν εναντίον της απόφασης, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται»

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις