Με απαντητική επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο εκλεγμένος Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του για το συγχαρητήριο γράμμα που του απέστειλε ο Παναγιώτατος αμέσως μετά την εκλογική επιτυχία του. Στην επιστολή του ο κ. Μπάιντεν τονίζει στον κ.κ. Βαρθολομαίο ότι τόσο ο ίδιος όσο και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις προσβλέπουν σε συνεργασία και σε μελλοντικό διάλογο.

Σημειώνεται ότι σε ιδιόχειρο υστερόγραφό του ο εκλεγμένος Προέδρος των ΗΠΑ, γράφει προς τον Πατριάρχη: «Να είστε καλά. Χρειαζόμαστε την ηγεσία σας».

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιεί το γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην επιστολή του ο Τζο Μπάιντεν αναφέρει:

«Παναγιώτατε,

Ευχαριστώ για τους ευγενείς λόγους και τις καλές ευχές σας. Λυπούμαι διότι δεν είχαμε ακόμη την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς. Είναι μεγάλη μου τιμή να έχω εκλεγεί ο επόμενος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, και αντιλαμβάνομαι ακριβώς πόσο πολλή εργασία βρίσκεται ενώπιον μας. Η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Harris και εγώ θα αναλάβουμε καθήκοντα σε μία περίοδο μεγάλων παγκοσμίων προκλήσεων – από τον κορονοϊό έως την κλιματική αλλαγή – οι οποίες υπερβαίνουν σύνορα και απαιτούν διεθνή συνεργασία. Προσβλέπουμε σε συνεργασία μαζί σας κατά τη δύσκολη αυτή στιγμή. Σας ευχαριστώ και πάλι, Παναγιώτατε. Προσβλέπω σε μελλοντικό διάλογο.

Ειλικρινώς, Joe».

Η Γερουσία ανέτρεψε το βέτο του Τραμπ για κυρώσεις στην Τουρκία

Η αμερικανική Γερουσία ψήφισε σήμερα, 1 Ιανουαρίου 2021, υπέρ της αναίρεσης του βέτο του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε βάρος του αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ενός νομοσχεδίου για την εθνική ασφάλεια ύψους 740 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Γερουσία, η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, υιοθέτησε με τα 2/3 και πλέον των ψήφων τον προϋπολογισμό παρά τις «ενστάσεις του προέδρου». Η ψηφοφορία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη ακύρωση βέτο της προεδρίας του Τραμπ και θεωρείται ευρέως ως μια οξεία κριτική σε βάρος του, τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί, έκανε το ίδιο τη Δευτέρα, το κείμενο υιοθετείται οριστικά. Η Πράξη Εξουσιοδότησης της Εθνικής Άμυνας (National Defense Authorization Act- NDAA), που ορίζει την πολιτική του υπουργείου Άμυνας της χώρας, υπερψηφίζεται κάθε χρόνο από το 1960.

Ερντογάν από Αγία Σοφία: H μετατροπή σε τζαμί ήταν ορόσημο για το 2020

Ο πρόεδρος της Τουρκίας θέλησε να “απαντήσει” σε δημοσίευμα της εφημερίδας Sözcü, η οποία έγραψε σε άρθρο για τα μεγάλα αρνητικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα το 2020 πως η μετατροπή του μνημείου από μουσείο σε τζαμί ήταν “μία καταστροφή“. Στην εφημερίδα επιτέθηκε πρώτος ο εκπρόσωπος Τύπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ. λέγοντας πως “αυτοί που δεν αισθάνονται καλά με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί, βρίσκονται σε πόλεμο με οτιδήποτε ανήκει σε αυτό το έθνος”.

Ο ίδιος ο Ερντογάν, από την Αγία Σοφία, όπου βρέθηκε για την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε: “Δεν την διαβάζω αυτή την εφημερίδα, μην πετάτε τα λεφτά σας για να την αγοράσετε. Η Αγία Σοφία ήταν ένα ορόσημο για το 2020“.

Τα “βάσανα” της εφημερίδας που έγραψε το ενοχλητικό άρθρο δεν σταμάτησαν εκεί όμως. Το Ινστιτούτο για την Διαφήμιση στον Τύπο της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως διεξάγει έρευνα και ότι “θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα“. Το Ινστιτούτο υπογράμμισε πως το σχετικό άρθρο της εφημερίδας, που ήταν πρωτοσέλιδο σύμφωνα με πληροφορίες, “προκάλεσε μία σοβαρή αντίδραση σε διάφορα τμήματα της κοινωνίας και πλήγωσε την κοινή γνώμη“.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις