Ο απολογισμός είναι πέντε νεκροί και συνεχίζονται οι έρευνες για ακόμη 5 ανθρώπους που αγνοούνται. Τα σωστικά συνεργεία, επιχειρούν με ελικόπτερα, drones εξοπλισμένα με θερμικές κάμερες και σκυλιά που ψάχνουν τα συντρίμμια των κτιρίων, προσπαθώντας να βρουν εγκλωβισμένους ζωντανούς, αλλά οι ελπίδες είναι λιγοστές πλέον.

Όπως έγινε γνωστό, από την τελευταία ενημέρωση το Σάββατο, πλέον τα συνεργεία διάσωσης “δεν εντοπίζουν σημεία ζωής“. Οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα των αγνοουμένων, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ένα παιδάκι 2 ετών και ένα 13 ετών. Δέκα άνθρωποι ανασύρθηκαν τραυματισμένοι, από αυτούς ο ένας βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση.

Ομάδα διάσωσης από την Σουηδία που είχε φτάσει στην χώρα για να προσφέρει βοήθεια, αναχώρησε τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, οι τοπικές αρχές, ανέφεραν πως θα συνεχίσουν τις προσπάθειες μέχρι τέλους. Η αρχηγός της τοπικής αστυνομίας, Ida Melbo Oeystese, δήλωσε πως ίσως έχουν σχηματιστεί χώροι με οξυγόνο, ανάμεσα στα συντρίμμια και εκεί να βρεθεί κάποιος ζωντανός. “Αν κάποιος έχει οξυγόνο, μπορεί να επιζήσει για αρκετές ημέρες” ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου.

Η κατολίσθηση που σημειώθηκε πριν από τέσσερις ημέρες, στο χωριό Ασκ με 5.000 κατοίκους, που βρίσκεται στα βόρεια της χώρας, αποτελεί την πιο σοβαρή φυσική καταστροφή, στην πρόσφατη ιστορία της Νορβηγίας. Υπολογίζεται πως καταστράφηκαν 30 κτίσματα, με 30 σπίτια.  Σήμερα Κυριακή, το χωριό θα επισκεφτεί ο βασιλιάς και η βασίλισσα της Νορβηγίας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και να συναντήσουν τους διασώστες και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών.

Ως τώρα, 1.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους και περίπου 1.500 θα αναγκαστούν να φύγουν, καθώς υπάρχουν φόβοι για νέες κατολισθήσεις. Η αιτία της καταστροφής δεν είναι γνωστή, αλλά η περιοχή έχει αργιλώδες έδαφος και επηρεάζεται αρκετά από τις καιρικές συνθήκες, άρα ίσως οι βροχές της τελευταίας περιόδου να συνέβαλαν. Όσοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους διαμένουν σε ξενοδοχεία της περιοχής καθώς δεν κρίνεται ακόμη ασφαλές να επιστρέψουν στα σπίτια τους επειδή το έδαφος εξακολουθεί να είναι ασταθές.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις