“Η κατάσταση είναι απολύτως απαράδεκτη. Οι ζωές και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα πολλών εκατοντάδων ανθρώπων είναι σε σοβαρό κίνδυνο. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ανήκει σε διεθνείς οργανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της συμμετοχής της, καθώς μάλιστα φιλοδοξεί να έχει ευρωπαϊκή πορεία” δήλωσε ο Γιόχαν Σάτλερ, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Ο Σάτλερ συναντήθηκε το Σάββατο, μαζί με αξιωματούχους από την Αυστρία, την Ιταλία και την Γερμανία, με τον αρμόδιο υπουργό Ασφαλείας της χώρας.

Κάλεσαν για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, που αυτή τη στιγμή στεγάζονται σε στρατιωτικές σκηνές , όπως να έχουν πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα. Επίσης, ζήτησαν να υπάρξει μία μόνιμη λύση για τη στέγασή τους, με την ανοικοδόμηση ενός νέου καταυλισμού, κατάλληλου για διαβίωση.  Οι αξιωματούχοι από την ΕΕ τόνισαν πως η Βοσνία έχει λάβει επαρκή ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 85,5 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έπρεπε να κατευθύνει προς τους 8.500 πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, οι 3.000 από αυτούς είναι άστεγοι.

Ο καταυλισμός προσφύγων της περιοχής Μπίχατς, στη βορειοδυτική Βοσνία, καταστράφηκε από φωτιά στις 23 Δεκεμβρίου. Ο καταυλισμός είχε ήδη επικριθεί από διεθνείς οργανισμούς για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων, ωστόσο μετά την καταστροφή του, τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι έμειναν άστεγοι, εκτεθειμένοι στον βαρύ χειμώνα, χωρίς κατάλληλα ρούχα, χωρίς θέρμανση και νερό. “Έχει πέσει χιόνι, οι θερμοκρασίες είναι υπό το μηδέν και δεν υπάρχει θέρμανση, δεν υπάρχει τίποτα” δήλωσε ο Peter Van Der Auweraert, επικεφαλής της αποστολής του ΔΟΜ στην Βοσνία.

Ακόμη και τα ζώα ζουν καλύτερα από εμάς” δήλωσε ένας άνδρας από το Πακιστάν που ζει στο στρατόπεδο, σε ρεπορτάζ του Associated Press. “Αν δεν μας βοηθήσουν θα πεθάνουμε εδώ” πρόσθεσε. Οι τοπικές αρχές φαίνεται πως υποκύπτουν στις αντιδράσεις κατοίκων που δεν θέλουν κοντά τους, τους πρόσφυγες. Μάλιστα, υπήρξαν σχέδια για προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων σε κλειστή δομή, αλλά κάτοικοι αντέδρασαν και οι βοσνιακές αρχές, τα εγκατέλειψαν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις