Σε ταμείο, όπου πρόεδρος είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να κατέληξε μέρος του πρωτοχρονιάτικου λαχείου στην Τουρκία. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Βirgün, το λαχείο επρόκειτο να μοιράσει 100 εκατομμύρια τουρκικές λίρες σε τέσσερις τυχερούς. Τελικά, στην κλήρωση της Πέμπτης 31 Δεκεμβρίου 2020, βρέθηκε μόνον ένας τυχερός λαχνός με τους αριθμούς 9884757 σε επαρχία στη δυτική Τουρκία, με τον τυχερό του κάτοχο να λαμβάνει το ένα τέταρτο του συνολικού ποσού, δηλαδή 25 εκατομμύρια λίρες (κάπου 3,3 εκατομμύρια δολάρια).

Ωστόσο, επειδή τα άλλα τρία λαχεία παρέμειναν απούλητα, το υπόλοιπο ποσό των 75 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών κατέληξε στο Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Τουρκίας (TVF). Νωρίτερα, ωστόσο, η τουρκο-ιταλική κοινοπραξία Sisal-Sans, στην οποία μετέχει ο όμιλος Demiroren, που ελέγχει φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία και στον έλεγχο της οποίας πέρασε η μέχρι πρόσφατα υπό κρατικό έλεγχο εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Milli Piyango, είχε ανακοινώσει ότι η κλήρωση θα συνεχιζόταν μέχρις ότου ένας λαχνός κερδίσει το τζακπότ.

Το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Τουρκίας ιδρύθηκε από την κυβέρνηση Ερντογάν προ πενταετίας με «στόχο να αναπτύξει και να αυξήσει την αξία των στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της Τουρκίας και να παρέχει πόρους για επενδύσεις». Πρόεδρος του εν λόγω ταμείου αυτοδιορίστηκε ο Ερντογάν τον Σεπτέμβριο, ενώ ο γαμπρός του και πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, παραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων της Τουρκίας ελέγχει τις μεγαλύτερες κρατικές οικονομικές επιχειρήσεις της χώρας, όπως η Turkish Airlines και τρεις κρατικές τράπεζες. Επιβλέπει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ένα μικρό ποσό σε σύγκριση με ισοδύναμα ιδρύματα στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Η Τουρκία προσπαθούσε να τριπλασιάσει την αξία του Ταμείου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2023, στην επέτειο των 100 ετών της χώρας, προτού η επιδημία του κορονοϊού ξεσπάσει στη χώρα.

Το Tαμείο ανέλαβε τον έλεγχο από περίπου το ένα τρίτο των μετοχών της Vakıfbank τον Μάιο του 2020, ως μέρος της εισφοράς κεφαλαίου 21 δισεκατομμυρίων λιρών (3,1 δισεκατομμύρια δολάρια) και για τους τρεις κρατικούς δανειστές.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) καλεί εταιρείες του Ταμείου να επιστρέψουν υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου σε μια «επανεθνικοποίηση» κρατικών περιουσιακών στοιχείων. Έχει προειδοποιήσει ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία του Ταμείου με κομματικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δανείων από κρατικές τράπεζες σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις