Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση σήμερα, Δευτέρα για να συζητήσει για το εμβόλιο της Moderna κατά της COVID-19. Η επιτροπή θα μπορούσε να εκδώσει γνώμη σχετικά με την έγκριση του εμβολίου ακόμη και αργότερα σήμερα, Δευτέρα.

«Υπάρχει συνεδρίαση της επιτροπής για τα ανθρώπινα φάρμακα του EMA (CHMP) σήμερα, Δευτέρα, 4 Ιανουαρίου, για να συζητηθεί το εμβόλιο της Moderna», ανέφερε σε δήλωση ο ΕΜΑ με έδρα το Άμστερνταμ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι συναντήσεις είχαν προγραμματιστεί για την Τετάρτη.

Είναι η δεύτερη επίσπευση στη συνεδρίαση του EMA με θέμα το εμβόλιο της Moderna. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για τις 12 Ιανουαρίου αλλά στην πορεία και εν μέσω πιέσεων από διάφορες κυβερνήσεις για να κυλήσει πιο γρήγορα η διαδικασία, επισπεύσθηκε για την Τετάρτη 6 Ιανουαρίου.

Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις, με διαφορά μερικών εβδομάδων μεταξύ τους, όπως ακριβώς και εκείνο των Pfizer/BioNTech. Μπορεί να συντηρηθεί σε θερμοκρασία -20 βαθμών Κελσίου και δεν χρειάζεται βαθιά κατάψυξη στους -70 βαθμούς, όπως το εμβόλιο της Pfizer.

Υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία βιοτεχνολογίας αναφέρει πως τα τελικά αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της φάσης 3 δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι 94,1% αποτελεσματικό και δεν υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια.

Κομισιόν: Σε συζητήσεις με Pfizer για επιπλέον εμβόλια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συζητεί με τις Pfizer/Biontech την δυνατότητα παραγγελίας επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά της Covid-19, πέραν των 300 εκατομμυρίων δόσεων που προβλέπει το παρόν συμβόλαιο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν υπάρχει τρόπος για την προσθήκη επιπλέον δόσεων σε αυτές που προβλέπει η συμφωνία που ήδη έχουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η διασφάλιση ενός χαρτοφυλακίου με ποικιλία εμβολίων, τόνισε ο αρμόδιος για θέματα υγείας, εκπρόσωπος της ΕΕ, Στεφάν Nτε Κερμέκερ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό το χαρτοφυλάκιο αναπτύχθηκε σε μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας».

«Όταν διαπραγματευόμασταν με τις έξι εταιρείες και με άλλες εταιρείες δεν υπήρχε βεβαιότητα ότι κάποιο από αυτά τα εμβόλια θα θεωρείτο ασφαλές και αποτελεσματικό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», δήλωσε ο εκπρόσωπος. Επιπροσθέτως σημείωσε ότι «η βασική φιλοσοφία της στρατηγικής ήταν η ΕΕ να αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία, να εξασφαλίσει δόσεις από διαφορετικές εταιρείες» έτσι ώστε να υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες ένα ή περισσότερα εμβόλια να είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ επισήμανε ότι η ΕΕ εστιάζει στο «να διαβεβαιώσει ότι η εφαρμογή της στρατηγικής γίνεται σωστά και ότι όλοι οι παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών κάνουν αυτό που πρέπει από την πλευρά τους».

Προσέθεσε ότι «οι επόμενες εβδομάδες και οι επόμενοι μήνες θα είναι σημαντικοί όσον αφορά την εξέλιξη του εμβολιασμού» και κατέληξε λέγοντας πως η ΕΕ είναι πεπεισμένη ότι, με όλες τις προσπάθειες που κάνει, θα μπορέσει να εξασφαλίσει τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων το συντομότερο δυνατόν.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις