«Ντροπιαστικές σκηνές στο αμερικανικό Κογκρέσο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο υπερασπιστής της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τζόνσον σε ένα tweet, «είναι πλέον ζωτικής σημασίας η μεταβίβαση της εξουσίας να γίνει ειρηνικά και συντεταγμένα» προς τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν.

Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέστειλε εκτάκτως την Τετάρτη συνεδρίαση για την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές, μετά την εισβολή διαδηλωτών οπαδών του Τραμπ μέσα στο Καπιτώλιο. Διαδηλωτές μπήκαν και στις δύο αίθουσες, της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και στη Ροτόντα του Καπιτωλίου, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων.

Σύμφωνα με έναν πράκτορα που επικαλέστηκε η εφημερίδα Washington Post, μια γυναίκα πυροβολήθηκε μέσα στο Καπιτώλιο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι είναι νεκρή.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι, δικαίως, πολύ περήφανες για τη δημοκρατία τους και τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτές τις βίαιες απόπειρες για να αποτύχει η νόμιμη μετάβαση της εξουσίας», δήλωσε ο Bρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

«Σκηνές που σοκάρουν, βαθιά θλιβερές στην Ουάσινγκτον, που πρέπει να κατονομαστούν γι αυτό που είναι: μια σκόπιμη επίθεση κατά της δημοκρατίας από έναν απερχόμενο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του, που προσπαθούν να ανατρέψουν μια ελεύθερη και νόμιμη εκλογή», καταδίκασε από την πλευρά του ο Ιρλανδός ομόλογός του Σάιμον Κόβενι.

Ο κόσμος σας κοιτάζει!», πρόσθεσε απευθύνοντας έκκληση «να επανέλθει η ηρεμία»

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μάικλ Μάρτιν υπενθύμισε «τη βαθιά σχέση» της χώρας του με τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «παρατηρεί τα γεγονότα στην Ουάσινγκτον με «πολλή ανησυχία και μεγάλη λύπη».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις