Σε δήλωσή του, την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε για πρώτη φορά δημοσίως ότι θα αποχωρήσει από το αξίωμά του στις 20 Ιανουαρίου και δεσμεύτηκε για μια ομαλή μετάβαση της εξουσίας, αφού το Κογκρέσο επιβεβαίωσε τη νίκη του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Αντιδρώντας μετά την επισημοποίηση του αποτελέσματος, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι, παρόλο που διαφωνεί απόλυτα με το αποτέλεσμα των εκλογών, «θα υπάρξει ομαλή μετάβαση στις 20 Ιανουαρίου». «Πάντα έλεγα ότι θα συνεχίζαμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι θα μετρηθούν μόνο οι νόμιμες ψήφοι. Ενώ το αποτέλεσμα σηματοδοτεί το τέλος της καλύτερης πρώτης θητείας στην προεδρική ιστορία, είναι μόνο η αρχή του αγώνα μας για να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά» είπε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί νοθείας στις εκλογές.

«Να θυμάστε αυτή τη μέρα για πάντα»

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Τραμπ, την ώρα που συνέβαιναν τα πρωτόγνωρα γεγονότα έξω και μέσα από το Καπιτώλιο, είχε σπεύσει με ένα tweet του, το οποίο η πλατφόρμα χαρακτήρισε με ειδική σήμανση αμφισβητούμενο και πιθανώς ψευδές, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τους οπαδούς του να πάνε μεν σπίτι αλλά να μην ξεχάσουν ποτέ αυτή την ημέρα επαναλαμβάνοντας ότι η νίκη εκλάπη από τον ίδιο.

Έγραφε συγκεκριμένα:

Αυτά είναι τα πράγματα και τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν μια ιερή εκλογική νίκη αφαιρείται τόσο ανεπιθύμητα & πονηρά από σπουδαίους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Θυμηθείτε αυτήν την ημέρα για πάντα!

Και επίσημα πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν

Λίγο πριν τις 12:00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης 7 Ιανουαρίου 2021, το αμερικανικό Κονγκρέσο επικύρωσε την νίκη του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, έπειτα από την απόρριψη των ρεπουμπλικανικών ενστάσεων για την εγκυρότητα των εκλογικών αποτελεσμάτων και στην Πενσιλβάνια.

Ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές με 306 εκλέκτορες έναντι των 232 του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ήταν δεκάδες οι γερουσιαστές και περισσότερα από 100 τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων που αντιτάχθηκαν στην επικύρωση της νίκης Μπάιντεν.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία απέρριψαν τις ενστάσεις που είχαν στόχο να ανατρέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα στη Τζόρτζια και την Πενσυλβάνια υπέρ του Μπάιντεν.

Δείτε τη στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις