Ο Πήτερ Τάιελ, ιδρυτής του αμερικανικού κολοσσού εξόρυξης και επεξεργασίας δεδομένων, Palantir και ένθερμος υποστηρικτής του απερχόμενου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, έγραψε σε μελέτη του ακροδεξιού Cato Institute: «Δεν πιστεύω πλέον ότι η ελευθερία και η δημοκρατία είναι συμβατές».

Υπερασπίστηκε δε αυτή την ιδέα λέγοντας: «Από το 1920, η τεράστια αύξηση των δικαιούχων κοινωνικής πρόνοιας και η επέκταση της ψήφου στις γυναίκες έχουν καταστήσει σχήμα οξύμωρο την έννοια της “καπιταλιστικής δημοκρατίας».

Ο Τάιελ αποκαλούσε το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική «ένα υγιές οικονομικό σύστημα» και έγραψε ότι η πολυπολιτισμικότητα χαλάρωσε τα αμερικανικά θεσμικά όργανα. Επίσης καταγγέλλει ως «αδιανόητες τις απόψεις που καθοδηγούν τη λεγόμενη« σοσιαλδημοκρατία».

Δεν κρύβει ούτε τις φιλο-δικτατορικές του τάσεις λέγοντας: «Η μοίρα του κόσμου μας μπορεί να εξαρτάται από την προσπάθεια ενός ατόμου που χτίζει ή διαδίδει τον μηχανισμό της ελευθερίας που κάνει τον κόσμο ασφαλή για τον καπιταλισμό». Λάτρης του νέο-φιλελευθερισμού και της ελεύθερης αγοράς, ο Τάιελ είχε συμβούλους τον πρώην διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ και την υπουργό Εξωτερικών του Τζορτζ Μπους τζούνιορ, Κοντολίζα Ράις.

 Γαλλικό και Γερμανικό «Όχι» στην Palantir

Η γαλλική Les Echos  γράφει: «Στις αρχές Απριλίου, η γαλλική θυγατρική της Palantir, με επικεφαλής τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Airbus, Φαμπρίς Μπρεζιέ προσέγγισε την Γαλλική κυβέρνηση και το δίκτυο των πανεπιστημιακών νοσοκομείων του Παρισιού για να προσφέρει τις υπηρεσίες της στο γαλλικό σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει το Covid-19, αλλά η προσφορά απορρίφθηκε» Ο λόγος; «Επειδή η εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Πήτερ Τάιελ έχει μια σκοτεινή πλευρά, που συνδέεται με τις δραστηριότητές της για τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών» γράφει η γαλλική οικονομική εφημερίδα.

Η γερμανική Frankfurter Rundschau αναφέρει επίσης ότι «η Palantir Technologies έχει αμφιλεγόμενη φήμη και το γερμανικό Υπουργείο Εσωτερικών δεν αποδέχτηκε τη δωρεάν προσφορά της εταιρείας».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Τάιελ, ο οποίος συμμετείχε και στη δημιουργία της ηλεκτρονικής υπηρεσίας πληρωμών Paypal, ίδρυσε την Palantir το 2004 με οικονομική υποστήριξη από την CIA.

«Στους πελάτες της Palantir συγκαταλέγονται η CIA, το FBI, η Αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας NSA, το Πεντάγωνο, οι Πεζοναύτες και η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία. Όπως διαπιστώνουν παρατηρητές, το επιχειρηματικό μοντέλο της Palantir είναι: Μεγάλος όγκος δεδομένων για τον Μεγάλο Αδελφό».

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις