Από τα θύματα, δύο σκοτώθηκαν σε δυστύχημα με υπερχείλιση ποταμιού, ένας άστεγος άνθρωπος από υποθερμία και ένας ακόμη καταπλακώθηκε από ποσότητα χιονιού. Οι μισές περιφέρειες της χώρας είναι σε κατάσταση συναγερμού, με επτά από αυτές σε κόκκινο συναγερμό. Στο μεταξύ, συνεχίζονται τα προβλήματα στις μετακινήσεις και όχι μόνο κεντρικοί δρόμοι της Μαδρίτης αλλά και λεωφόροι ταχείας κυκλοφορίας παραμένουν αδιάβατοι. Η κυβέρνηση της Ισπανίας, ανήγγειλε πως εντός της ημέρας, θα γίνει προσπάθεια να σταλούν οχηματοπομπές με τρόφιμα, νερό και εμβόλια σε αποκλεισμένες περιοχές – αφού οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν μετακίνηση παντού. Στις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χοσέ Λουίς Άβαλος, δήλωσε πως η εξέλιξη του φαινομένου “ξεπέρασε ακόμη και τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις“, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα, έκανε λόγο για φαινόμενο “χωρίς προηγούμενο” και ενημέρωσε πως για την “Φιλομένα” χρησιμοποιήθηκε το 1/3 από όλη την ποσότητα αλατιού που είχε χρησιμοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια του 202ο.

Στην Μαδρίτη μόνο, διασώστες απεγκλώβισαν από την Παρασκευή 1.500 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί μέσα στα αυτοκίνητα, σε δρόμους κάθε μεγέθους. Μιλώντας στο Associated Press, η 22χρονη Σάντρα Μορένα, η οποία προσπαθούσε να φτάσει στη δουλειά της ως φύλακας εμπορικού κέντρου και παγιδεύτηκε στο χιόνι, ανέφερε: “Συνήθως μου παίρνει 15 λεπτά να φτάσω, αλλά αυτή τη φορά πέρασα 12 ώρες ξεπαγιάζοντας, χωρίς νερό και φαγητό και κλαίγοντας μαζί με άλλους ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί”. “Το χιόνι είναι όμορφο, αλλά όχι τόσο διασκεδαστικό, όταν είσαι παγιδευμένος στο αυτοκίνητό σου” πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, προβλήματα παρουσιάζονται και στην πρόσβαση στα νοσοκομεία, γιατί πολλά από αυτά είναι αποκλεισμένα από το χιόνι. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, χρησιμοποιούν ασθενοφόρα και άλλα οχήματα που είναι διαθέσιμα για να παραδώσουν προμήθειες στα νοσοκομεία, για να ανοίξουν την πρόσβαση στην κεντρική αγορά τροφίμων της πόλης, την Mercamadrid και στο αεροδρόμιο Adolfo Suárez-Barajas, το οποίο παρέμενε εκτός λειτουργίας ως το μεσημέρι της Κυριακής. Η διαχειρίστρια εταιρεία είπε πως το απόγευμα είναι πιθανό να ανοίξει για να ξεκινήσουν εκ νέου οι πτήσεις.

Η μετεωρολογική υπηρεσία έχει ανακοινώσει προγνώσεις για επικίνδυνες συνθήκες τις επόμενες ημέρες, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να πέσουν μέχρι τους 10 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν την ερχόμενη εβδομάδα και την προοπτική το χιόνι να μετατραπεί σε πάγο και να πέσουν δένδρα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις