Σε δυσμενείς συνθήκες πραγματοποιούνται οι ελάχιστες μετακινήσεις στην πόλη της Μαδρίτης, η οποία και πλήττεται από ιστορικό χιονιά που έχει παραλύσει σχεδόν τα πάντα τις τελευταίες τρεις ημέρες. Η σφοδρή χιονοθύελλα με την ονομασία ”Φιλομένα” έχει προκαλέσει τον αποκλεισμό της ισπανικής πρωτεύουσας σε μεγάλο μέρος του οδικού άξονα, ενώ κλειστά παραμένουν σήμερα Δευτέρα, σχολεία, δικαστήρια και μουσεία. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα παραμείνουν κλειστά και αύριο Τρίτη, όπως και τα πολιτιστικά κέντρα και οι βιβλιοθήκες.

Οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν αποτελούν πρωτοφανές φαινόμενο, ενώ οι επιστήμονες εκφράζουν ανησυχίες για τον πάγο που έχει σχεδόν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της πόλης. Παράλληλα κάνουν λόγο για ασυνήθιστο κύμα ψύχους που ”σκεπάζει” την πόλη, γεγονός που δεν βοηθά στην αντιμετώπιση της ιστορικής κακοκαιρίας.

Οι αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να μην προβούν σε άσκοπες μετακινήσεις. «Ας αποφύγουμε τις μετακινήσεις και να ακολουθούμε τις οδηγίες των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης», παρότρυνε μέσω του Twitter ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ.

Μέχρι στιγμής, τέσσερις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εγκλωβισμένοι από την υπερχείλιση ποταμών, ενώ ένας άστεγος άνδρας έχασε τη ζωή του από το πρωτοφανές κρύο. Ένας άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του όταν καταπλακώθηκε από μεγάλη ποσότητα χιονιού.

Σημειώνεται πως, η περιοχή της Μαδρίτης προέβη σε σχετική ανακοίνωση, μέσω της οποίας επισημαίνει πως διένειμε 277 τόνους αλατιού στις διάφορες περιοχές της κοινότητας που επλήγη από την χιονοθύελλα. Ταυτόχρονα ανέφερε πως αναμένεται να λάβει ακόμη 3.500 από μια περιοχή της ανατολικής Ισπανίας, με σκοπό το άμεσο άνοιγμα των δρόμων.

Αναφορικά με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα δημόσια λεωφορεία έχουν διακόψει την λειτουργία τους. Το μετρό ωστόσο πραγματοποίησε τα προβλεπόμενα δρομολόγια χωρίς καμία διακοπή για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα. Ο προαστιακός σιδηρόδρομος ξεκίνησε σταδιακά την λειτουργία του σε περιοχές που είχε διακοπεί, χωρίς την ίδια συχνότητα.

Την ίδια στιγμή, το διεθνές αεροδρόμιο της Μαδρίτης, Μπαράχας, βρίσκεται υπό μερική λειτουργία. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της νύχτας ορισμένες πτήσεις κατάφεραν να πραγματοποιηθούν. Όσον αφορά τα τρένα μεγάλων αποστάσεων, πολλές γραμμές δεν λειτουργούσαν σήμερα το πρωί ανάμεσα στη Μαδρίτη και πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Σαραγόσα ή η Σαλαμάνκα.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις