Βρετανική εταιρεία που προμηθεύει με ανταλλακτικά την τουρκική εταιρεία παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Baykar Makina σταμάτησε τις εξαγωγές προς την Τουρκία, όταν διαπίστωσε ότι τα εξαρτήματά τους χρησιμοποιήθηκαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος του OPEN TV, Μαρία Ζαχαράκη, η πρεσβεία της Αρμενίας στην Αγγλία ενημέρωσε την Andair Ltd. σχετικά με τη χρήση των ανταλλακτικών της στην πρόσφατη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και στις 11 Ιανουαρίου 2021 η εταιρεία εξέδωσε μία ανακοίνωση που δήλωνε ότι είχε λάβει αίτημα από την πρεσβεία της Αρμενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο να σταματήσει να προμηθεύει ανταλλακτικά στην Baykar, καθώς η τουρκική εταιρεία τα χρησιμοποιούσε για να εξοπλίσει στρατιωτικά αεροσκάφη.

Στη συνέχεια, η Andair διενήργησε τη δική της έρευνα και διαπίστωσε ότι οι ισχυρισμοί είναι ακριβείς. Η εταιρεία επικρίθηκε για τις αντλίες καυσίμου, με τις οποίες προμηθεύει τα αεροσκάφη Bayraktar.

Οπλισμένα drones και παραβιάσεις στην Κύπρο

Συνεχείς είναι οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από τα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, αλλά και από πολεμικά σκάφη. Τελευταία πρόκληση, η εγκατάσταση στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μη επανδρωμένων αεροπλάνων, οπλισμένων μάλιστα, για επιχειρήσεις στη Λιβύη και στη Συρία.

Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ, Ανδρέα Μαυρογιάννη., η οποία απευθύνεται προς τη Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλεται η Τουρκία για τη συνεχή παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της διαρκούς παραβίασης του FIR Λευκωσίας, καθώς επίσης και των παρενοχλήσεων πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών.

Τουρκικά drones στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου 

Την ίδια ώρα καταγγέλλεται και για την παράνομη λειτουργία του αεροδρομίου της Τύμπου από τις κατοχικές αρχές και τη χρήση του από εμπορικά αεροσκάφη της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια της εναέριας κυκλοφορίας.

Γίνεται επίσης αναφορά στην προσπάθεια αναβάθμισης του παράνομου κατοχικού καθεστώτος μέσω αυτών των ενεργειών, τονίζοντας ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. «Εκ μέρους της Κυβέρνησής μου, διαμαρτύρομαι έντονα για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για τις παραβιάσεις των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας από την τελευταία και ζητώ την άμεση παύση τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις