Πρώτο διάταγμα που θα υπογράψει, μετά την ορκωμοσία του την Τετάρτη, ο Τζο Μπάιντεν, θα είναι η επιστροφή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για μεγαλύτερη συμμόρφωση της πολιτικής της χώρας με τους στόχους. Επίσης, θα αρθεί η απαγόρευση εισόδου σε πολίτες πολλών ξένων χωρών, στην πλειονότητά τους μουσουλμανικών. Η επιβολή της απαγόρευσης ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις του Τραμπ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ένα ισχυρό “πακέτο” για την ανάκαμψη της οικονομίας και μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα είναι ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων και πολλές από τις δράσεις του, θα αφορούν απευθείας ενισχύσεις στους πολίτες. Επίσης, αναμένεται να παρατείνει το μορατόριουμ των εξώσεων και των κατασχέσεων στέγης που συνδέονται με την κρίση της πανδημίας, καθώς και υποχρεώσεις που βαραίνουν Αμερικανούς που έχουν λάβει δάνειο για να σπουδάσουν.

Σε ό,τι αφορά την πανδημία, έχει δεσμευτεί “να εμβολιαστούν όλοι οι Αμερικανοί” και να ανοίξουν χιλιάδες νέα εμβολιαστικά κέντρα. Σύμφωνα με τον νέο προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, θα εκδώσει διάταγμα καθιστώντας υποχρεωτική της χρήση της μάσκας στους χώρους που ανήκουν στην αρμοδιότητα του ομοσπονδιακού κράτους, καθώς και στις μετακινήσεις μεταξύ πολιτειών, πράγμα που αρνήθηκε να κάνει ο Τραμπ. Επίσης, αναμένεται να παρουσιάσει πλάνο για την επιστροφή στην “κανονικότητα”, όσον αφορά την λειτουργία της αγοράς και των σχολείων.

Ο νέος προσωπάρχης, Ρον Κλάιν, δήλωσε πως ο νέος πρόεδρος θα εκδώσει σειρά διαταγμάτων, τις πρώτες 10 ημέρες της θητείας του. Πρόσθεσε πως η επιλογή των προεδρικών διαταγμάτων, θα απαλλάξει τον νέο πρόεδρο από την υποχρέωση να περάσει τις ρυθμίσεις από το Κονγκρέσο και κυρίως από την Γερουσία, η οποία είναι πιθανόν να πρέπει να αφοσιωθεί στην διαδικασία παραπομπής του Ντόναλντ Τραμπ.

“Αυτά τα μέτρα θα ανακουφίσουν εκατομμύρια Αμερικανών που υποφέρουν. Ο πρόεδρος Μπάιντεν θα ενεργήσει, όχι μόνο για να επανορθώσει τις σοβαρότερες ζημίες της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά επίσης για να επιτρέψει στην χώρα να προχωρήσει μπροστά” τόνισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος αναμένεται να στείλει στο Κογκρέσο, σχέδιο για παροχή υπηκοότητας σε εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα, χωρίς νόμιμα έγγραφα. Επίσης, αναμένεται να λυθεί το θέμα της επανένωσης οικογενειών, μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού, σύμφωνα με όσα περιέχει το σχέδιο διακυβέρνησης, την πρώτη περίοδο, μετά την ανάληψη καθηκόντων.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ και CNN

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις