Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εμβολιασμού στην Ευρώπη, ενώ χθες, Σάββατο 16/1, οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών ξεκίνησαν να δέχονται το εμβόλιο στην Ελλάδα, μετά την πρώτη φάση που περιλάμβανε εργαζομένους στον τομέα της υγείας και άτομα ευπαθών ομάδων.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολίασε την εξέλιξη της διαδικασίας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην Ελλάδα μέσω μιας ανάρτησης στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter, και χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρει:

«Ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει…και φτάνει μέχρι τα ελληνικά νησιά! Στη Σύρο, τη Ρόδο και τη Χίο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λαμβάνουν το εμβόλιο για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Ο εμβολιασμός μας βοηθάει να παραμείνουμε ασφαλείς από την COVID-19».

Ξεκίνησε ο εμβολιασμός στα ελληνικά νησιά

Σε 18 νησιά της Ελλάδας ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό, ενώ μέχρι και το τέλος του τρέχοντος μήνα αναμένεται να μεταφερθούν σε ακόμη 13 νησιά οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου.

Σε ποια νησιά ξεκινά από σήμερα ο εμβολιασμός: Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Λήμνος, Κάλυμνος, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρος, Κάρπαθος.

Σε ποια νησιά θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός έως το τέλος Ιανουαρίου: Θάσος, Μύκονος, Πάρος, Αίγινα, Άνδρος, Τήνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Μήλος, Σαλαμίνα, Πόρος, Σπέτσες και Καστελλόριζο.

«Για τα υπόλοιπα νησιά έχει εκπονηθεί επιχειρησιακό σχέδιο, για τη μεταφορά ακόμη και στα πολύ μικρά νησιά, από τις ένοπλες δυνάμεις, την πολιτική προστασία και το λιμενικό, ώστε έως μέσα Φεβρουαρίου να έχουμε μεταφέρει εμβόλια σε όλα τα σημεία της Ελλάδος», επισήμανε σε ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Έναρξη εμβολιασμού για άτομα άνω των 85 ετών από το Σάββατο

Ξεκίνησε εχθές, Σάββατο 16 Ιανουαρίου, ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών, ενώ σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης.  Ο εμβολιασμός θα γίνει με δυο δόσεις, όπως υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, αλλά και η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου.

Η πανδημία που ταλαιπωρεί ακόμα τον πλανήτη, έδειξε ότι η πιο ευάλωτη ομάδα πληθυσμού είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών. Η μεγάλη ηλικία συνδέεται με τη γήρανση του ανοσολογικού συστήματος, με τη συνύπαρξη και άλλων παθολογικών καταστάσεων. Αλλά αυτό που φάνηκε είναι ότι ανεξάρτητα και από αυτούς τους δύο παράγοντες, μόνη η ηλικία αποτελεί τον σημαντικό παράγοντα αυξημένου κινδύνου. Επομένως, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού όλων των χωρών, η πρώτη ομάδα μετά τους υγειονομικούς που ήδη και στη χώρα μας εμβολιάστηκαν και τις κλειστές δομές, είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών.

Οδηγίες για την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού

Την ημέρα του προγραμματισμένου ραντεβού, ο πολίτης μεριμνά για την έγκαιρη προσέλευσή του στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15′ πριν από την ώρα του ραντεβού), με στόχο να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις. Σημειώνεται ότι, την ημέρα του ραντεβού, ο πολίτης οφείλει:

  • Να φέρει την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ταυτοποίηση των στοιχείων του,
  • να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), προκειμένου να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
  • Επιπλέον, να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).
Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις