Μέσα σε λίγες ώρες ο Τζο Μπάιντεν ακυρώνει την πολιτική Τραμπ υπογράφοντας δεκάδες νέα διατάγματα. Συγκεκριμένα, υπέγραψε 17 διατάγματα ενώ φέρεται να είπε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου: «Δεν υπάρχει άλλη στιγμή, πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα».

Προσέθεσε, δε, πως «θα ξεκινήσω με το να πραγματοποιήσω υποσχέσεις που έκανα στον αμερικανικό λαό». Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Τζο Μπάιντεν είχε έτοιμα και υπέγραψε 17 διατάγματα, πολλά από τα οποία αναιρούν πολιτικές τις οποίες υπερασπίστηκε μανιωδώς ο Ντόναλντ Τραμπ. Πρώτη απόφαση του νέου προέδρου των ΗΠΑ ήταν να καταστήσει υποχρεωτική την χρήση μάσκας σε όλους τους ομοσπονδιακούς χώρους.

Παράλληλα, ακύρωσε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την οποία είχε διατάξει ο προκάτοχός του εν μέσω πανδημίας, ενώ καθόρισε νέα επίσημη αρχή ρύθμισης προκειμένου να ελέγχει την διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Την ίδια ώρα, επέκτεινε το μορατόριουμ εξώσεων εν μέσω κρίσης της πανδημίας στις ΗΠΑ.

Υπέγραψε επίσης εκτελεστικό διάταγμα το οποίο προβλέπει την έναρξη της διαδικασίας για την επανένταξη της χώρας στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής, αναιρώντας μια από τις πιο εμβληματικές ενέργειες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ανάμεσα στα διατάγματα του Τζο Μπάιντεν περιλαμβάνεται και η αναίρεση της απόφασης Τραμπ να θέσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια σειρά πολιτών προερχόμενων από μουσουλμανικές χώρες. Άλλο ένα από τη δέσμη των συνολικά 17 διαταγμάτων ανακαλεί την άδεια για την κατασκευή του αμφιλεγόμενου πετρελαιαγωγού Keystone XL.

«Γκρεμίζεται» το τοίχος στα σύνορα με το Μεξικό

Σημειώνεται, δε, πως ο Μπάιντεν, όπως είχε υποσχεθεί, υπέγραψε σειρά διαταγμάτων για το μεταναστευτικό, όπως την άμεση άρση των ταξιδιωτικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί σε 13 χώρες, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αρκετές στην Αφρική, τον τερματισμό της οικοδόμησης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό και την άρση της απαγόρευσης να συμπεριλαμβάνονται οι παράτυποι μετανάστες στις απογραφές πληθυσμού με τις οποίες ορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες.

Οι πρωτοβουλίες σκοπό είχαν να δείξουν πως ο Τζο Μπάιντεν ξεκινά την θητεία του στην προεδρία βάζοντας στο επίκεντρο το ζήτημα της μετανάστευσης, όπως και ο προκάτοχός του, αλλά υιοθετώντας προσέγγιση διαμετρικά αντίθετη. Την απόφαση να σταματήσει η ανέγερση του τείχους καλωσόρισε το βράδυ της Τετάρτης ο μεξικανός υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις