Με δραματικούς τόνους περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε πως τον επόμενο μήνα ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανόν να ξεπεράσει τα 500.000. Ο Μπάιντεν τόνισε πως η διανομή των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού «είναι μια οικτρή αποτυχία μέχρι στιγμής». «Η κατάσταση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται πριν βελτιωθεί», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με έγγραφο της αμερικανικής προεδρίας, η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα επιβάλει υποχρεωτική καραντίνα σε επιβάτες που φτάνουν αεροπορικώς από το εξωτερικό στην χώρα, με βάση τις οδηγίες των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Στην πρώτη συνέντευξη τύπου ως πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στην πανδημία. Τόνισε, δε, ότι το σχέδιό του βασίζεται στην «επιστήμη, όχι την πολιτική», ασκώντας κριτική στον προκάτοχό του. Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στο χάος που έχει δημιουργήσει η πανδημία, λέγοντας πως αυτό δεν καταπολεμάται εν μία νυκτί, ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, υπάρχει φως.

Μίλησε για τη σημασία της χρήσης μάσκας που θα σώσει πάνω από 50.000 ζωές έως τον Απρίλιο, εάν τηρηθεί ευλαβικά το μέτρο, ενώ επανέλαβε πως θα κινήσει Γη και Ουρανό για να εμβολιαστούν περισσότεροι Αμερικανοί.

Ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε παράλληλα τους Αμερικανούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις επόμενες 100 ημέρες. Προσέθεσε, δε, ότι όλοι οι αφιχθέντες στις ΗΠΑ θα πρέπει να μπαίνουν σε καθεστώς καραντίνας, ενώ θα πρέπει να ταξιδεύουν με αρνητικά τεστ. Προτεραιότητά του είναι όπως είπε το άνοιγμα των σχολείων και την διενέργεια περισσότερων τεστ.

Τέλος, άφησε μια αιχμή για την πολιτική Τραμπ, τονίζοντας πως οι πολίτες θα ενημερώνονται από τους ειδήμονες για την κατάσταση, όχι από τον πρόεδρο.

«Θα σας απολύσω επί τόπου»

Ο ίδιος θέλησε προειδοποίησε τους συνεργάτες του να μεταχειρίζονται τους άλλους με σεβασμό κατά την εικονική τελετή ορκωμοσίας τους. «… Αλλά δεν αστειεύομαι όταν το λέω αυτό. Αν δουλεύετε για μένα και ακούσω ότι δεν σέβεστε άλλο συνάδελφο, μιλάτε υποτιμητικά σε κάποιον, σας υπόσχομαι θα σας απολύσω επί τόπου. Επί τόπου. Όχι ‘αν, και, αλλά’. Όλοι, όλοι δικαιούνται να αντιμετωπίζονται με ευπρέπεια και αξιοπρέπεια» διεμήνυσε.

Ακολουθήστε το Flash.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις